Tekil Mesaj gösterimi
Alt 15 Ağustos 2015, 21:22   #1
buse
Avatar Yok
Üyelik tarihi: 15 Nisan 2015
Mesajlar: 12,520
Aldığı Beğeni: 0
Beğendikleri: 0
Standart Ağız Kokularını Önlemek İçin



Ağız kokularını önlemek için

Ağız kokusu aslında günlük yaşamda karşılaşılan genel sorunlardan birisi. Basit önlemlerle bu sorundan kurtulmak mümkündür. Ağız kokularını önlemek için aşağıdaki önerileri dikkate almak bu sorundan kurtulmak için yardımcı olacaktır.


1. Dişleri fırçalamak ve diş ipi kullanmak: Ağız kokularının en temek nedenlerinden birisi diş plaklarıdır. Diş plakları dişler fırçalanmadığı veya düzgün fırçalanmadığı zaman oluşur. Öncelikle günde 2 – 3 defa yemeklerden sonra dişleri fırçalamak ve diş aralarını temizlemek içinde diş ipi kullanmak diş plaklarını önlemeye yardımcı olacaktır.
Diş plaklarının önlenmesi ağız kokularının da giderilmesine fırsat verir. Fakat dişleri çok fazla fırçalamaktan ve sert fırçalamaktan kaçınmalıdır. Bu diş minelerinin zarar görmesine yol açar ve çürüklere daha yatkın hale getirir.
2. Dili temizlemek: Dil üzerindeki tabakada bakteriler üreyebilir ve ağız kokusuna yol açabilir. Bunları ortadan kaldırmak için dil de diş fırçasıyla nazikçe fırçalanmalıdır. Bazen diş fırçasının büyüklüğünden dolayı dili düzgün fırçalamak mümkün olmayabilir. Bunun için dil kazıyıcı kullanılabilir.
3. Nefesi kötü kokutan besinler: Soğan ve sarımsak gibi besinler ağız kokusuna yol açan en temel besinlerdir. Ne yazık ki diş fırçalama da soğan ve sarımsak kokusunu gidermeye yardım etmez. Bu tür besinleri iş yerinde ve sosyal ortamlarda tüketmemek gerekir. Akşamları evde olunduğu zaman yemek daha uygun olur.
4. Sigarayı bırakmak: En rahatsız edici ağız kokusu yapan etkenlerden birisi sigaradır. Sigara ayrıca diş etlerine zarar verir ve dişleri paslandırır. En önemlisi ağız kanseri riskini artırır. Ağız kokusunu önlemek için sigarayı bırakmak önemli bir etki yapabilir.
5. Ağzı çalkalamak: Daha güzel kokan bir nefes için anti bakteriyel ağız gargarasıyla ağzı çalkalamak plak oluşumunu azaltır. Plak oluşumunun azalması da ağız kokularına yol açan bakterilerin azalmasına yardım eder.
Ayrıca yemeklerde sonra bol suyla ağzı çalkalamak dişler arasında kalan besinleri temizlemeye yardım ederek nefesin daha güzel kokmasına ve ağız kokusunu önlemeye yardım edecektir.
6. Şekerden uzak durmak: Şekerli besinler ( şekerli sakız, cam şeker v.b. ) ağızda bakteri oluşumuna yol açar ve nefesin kötü kokmasına neden olur. Bu tür şekerli besinler yerine şekersiz sakızı tercih etmek daha faydalıdır. Sakız tükürük oluşumunu teşvik eder. Tükürük ağzın doğal savunma mekanizmasıdır. Çürüklere ve ağız kokusuna neden olan bakterilere karşı koruma sağlar.
7. Diş eti sağlığı: Diş eti hastalığı periodontal bir hastalık olarak bilinir. Bu durum ağız kokularının en yaygın nedenlerindendir. Diş eti sorunu olanlar bir diş hekimine görünerek gerekli tedavilerini yaptırmalıdırlar.
8. Ağız kuruluğu: Ağızda tükürük eksikliği diş çürüklerini teşvik eder ve ağız kokusuna yol açar. Ağız kuruluğuna karşı gün içinde bol su içmek gerekir. Ayrıca şekersiz sakız çiğnemek de tükürük oluşumunu artırır. Havaların kuru olduğu zamanlarda gece vakti nemlendirici kullanılabilir. Eğer tüm önlemlere rağmen olağan dışı bir ağız kuruluğu varsa hekime veya diş hekimine görünmek gerekir. Çünkü ağız kuruluğu kimi zaman başka bir hastalığın da yan etkisi olabilir.
9. Hekime görünmek: Tüm bu belirtilen önlemlere karşı ağız kokuları geçmiyorsa hekime görünmek gerekecektir. Çünkü ağız kokusu tıbbi bir sorunun ( sinüs enfeksiyonu, alerji, akciğer enfeksiyonu, diyabet, karaciğer veya böbrek hastalığı ) belirtisi olabilir.
  Alıntı Hızlı Cevap