Tekil Mesaj gösterimi
Alt 15 Ağustos 2015, 21:21   #1
buse
Avatar Yok
Üyelik tarihi: 15 Nisan 2015
Mesajlar: 12,520
Aldığı Beğeni: 0
Beğendikleri: 0
Standart Dişeti Hastalığı Ve Tedavisi





Diş eti hastalığı dişlerin gerekli bakımı yapılmadığı takdirde oluşabilecek ileri durumlardan birisidir. Diş eti hastalığının en önemli nedenlerinden birisi de dişlerde oluşan bakteri plaklardır.
Normalde dişlerin günde 2 defa fırçalamaya ve diş aralarının da diş ipi ile temizlenmeye ihtiyacı vardır. Bunlar yapılmadığı zaman dişlerde kısa zamanda bakteri plakları oluşur ve bunun akabinde de diş taşları oluşmaya başlar.
Diş taşları zaman içinde diş etlerini de oluşsuz etkilemeye başlayarak diş etlerinde kanamalar oluşmaya başlar. Diş etlerinde çekilmeler görülür. Tabi yaşlanmanın etkisi de diş ve dişeti sağlığını olumsuz etkileyebilen bir durumdur. Fakat gerekli önlemler alınarak yaşlanmanın bu konudaki etkileri giderilmeye çalışılır.
Sigara içen insanlar da diş ve dişeti rahatsızlıkları bakımından risk altındadır. Sigara içen insanlarda diş eti kanamaları, çekilmeleri ve diş rahatsızlıklarından kaynaklanan ağız kokuları daha fazla görülür.
Diş eti hastalıklarına karşı ne yapmak gerekir?

1. Kesinlikle dişler gün içinde yemeklerden sonra 2 defa fırçalanmalıdır.
2. Kullanılan diş fırçaları ağzın yapısına da uygun olarak dişlerin rahatça fırçalanmasına imkan vermelidir.
3. Diş fırçalamayı müteakip diş ipiyle diş araları temizlenmelidir. Çünkü diş fırçaları diş aralarını temizlemede yetersiz kalır.
4. Sigara içmekten vazgeçilmelidir.
5. Her 6 ayda 1 diş hekimi ziyaret edilerek diş kontrolleri yapılmalıdır.
6. Kullanılan diş fırçasının kılları da sert olmamalıdır.
Dişlerin fırçalanması sonucunda diş etlerinde kanamalar meydana gelebilir. Bunun asıl sorumlusu diş fırçalama değil, dişlerde oluşan taşlar ve diş etlerindeki iltihaplanmalardır. Tabi dişleri de fırçalarken çok sıkı bastırmadan fırçalamak daha uygun olacaktır.
Diş ve diş eti rahatsızlığı olanlar diş hekimi tarafından gerekli muayene ve tedavileri yapıldıktan sonra ( diş taşı temizleme, ilaç tedavisi v.b. ) dişlerini düzenli olarak fırçaladıktan, diş ipi kullandıktan ve diğer önlemleri aldıktan sonra genelde dişeti hastalıklarından uzak dururlar.
Tüm bunlara rağmen yine de dişeti hastalığı geçmez ise bu sefer nedenleri başka yerlerde aramak gerekecektir. Yapılan araştırmalara göre diş ve dişeti hastalıklarına kişilerin beslenme şekilleri de neden olabilmektedir.
Özellikle erken dönemlerden itibaren şeker, gazozlu içecekler, tatlılar ve beyaz ekmek tüketimini olabildiğince en aza indirmek gerekir. Bu tür besinler diş ve dişeti hastalıklarına yol açabilmektedir. Beyaz ekmek yerine kepekli ekmek veya buğday ekmeği yenebilir. Yine beslenmede sebze ve meyvelere ağırlık verilebilir.
Dişetlerinin sağlığının bozulup iltihaplanması ve kanama yapmasında vitamin eksikliğinin de rolü olabilir. Özellikle vücuttaki C vitamini eksikliği böyle bir sonuca yol açabilir. Diş eti rahatsızlıkları bulunanlar C vitamini içeren besinlerin tüketimine ağırlık verebilirler. Bunlar dişetlerini daha da güçlendirerek rahatsızlıkların giderilmesine yardımcı olur.
  Alıntı Hızlı Cevap