Tekil Mesaj gösterimi
Alt 12 Ağustos 2015, 17:22   #1
buse
Avatar Yok
Üyelik tarihi: 15 Nisan 2015
Mesajlar: 12,520
Aldığı Beğeni: 0
Beğendikleri: 0
Standart Zararlı Olan Çikolata Değil!




Okulların başlamasıyla birlikte anne babaların da bazı konulardaki endişeleri arttı. Özellikle beslenme konusunda… Kötü şöhrete sahip çikolata, anne babaların çocuklarından uzak tutmaya çalıştığı gıdaların başında geliyor. Oysaki çikolata sanıldığı kadar da zararlı bir madde değil. Özellikle de tüketiminde aşırıya kaçılmadığı sürece bir tehlike yaratmıyor.
Güzide Öztürk
Diş Hekimi
Çikolata diş çürümesini önlüyor!
Çikolata; sakinleştirici etki yaratıyor, beynin “endorfin” salgılamasını sağlayarak mutluluk hissi veriyor, rahatlatıyor. Bir dilim çikolatanın kalsiyum ihtiyacını karşıladığı belirtilirken, bazı çalışmalar cildi güzelleştirdiğini bile söylüyor. Küçük bir parça çikolata, almamız gereken minerallerin en az beşte birini içeriyor. Bu kadar faydası olan çikolatanın dişler üzerinde de olumlu etkisi bulunuyor. Çikolatanın içindeki kakao yağı tannins adlı bir madde içeriyor ve bu bileşim dişi kaplayarak zararlı bakterilerin dişlere ve diş etlerine yapışma kabiliyetini azaltıp; bakterilerin, çürüğe neden olan asidi üretme olasılığını en aza indiriyor.
Dişlere büyük zarar veren fast food’ların ve asitli içeceklerin yanında çikolata ve şekerlerin masum kalıyor. Çikolatanın içindeki tannis adlı maddenin dişler için faydalı olması bir yana, çok abartılmadan yendiği ve yenildikten sonra da dişlerin fırçalanıp, diş ipinin kullanılması sonucu dişlerde bir tahribata yol açmıyor. Yemeklerden sonra günde iki kere dişlerin mutlaka fırçalanması gerektiğini belirten Öztürk, dişlerin üzerinde bulunan yemek artıklarının temizlenmesi gerektiğini de vurgulayarak, fırçalama imkanı olmadığı yerde su ile ağzı çalkalanabilir. Çocuklarının diş ve ağız sağlığına önem veren anne babalar çocuklarına mutlaka ağız ve diş bakımı alışkanlığını kazandırmalı.Çocuklar sabah okula gitmeden önce, akşam da yatmadan mutlaka dişlerini fırçalamalı. Okulda da en azından bir şey yedikten sonra ağzını çalkalamalı.
İlk süt dişi ile başlayan diş bakımı…
Bebeğin ağzında ilk dişler görüldüğü andan itibaren ağız ve diş temizleme işlemine başlanması gerektiğini belirtiyor. Sabah kahvaltısından sonra ve gece yatmadan önce dişleri (en azından çiğneme yüzeylerini) temiz bir tülbent ya da gazlı bezi ıslatarak silmek, temizlemek yeterli olacaktır. Öztürk; diş fırçası kullanımına ise çocuğun arka dişlerinin çıkmasından sonra (ortalama 2,5-3 yaşında) başlanmasının uygun olmaktadır.
Okul öncesi çocuklarda diş fırçalama için bir teknik uygulatmanın çok zor olduğu, bu yaşlarda önemli olanın, çocuğa diş fırçalama alışkanlığı kazandırmak olduğudur. Fırçalamadan sonra anne-babanın çocukların dişlerini kontrol etmesinin de faydalı olacağını dile getiriyor. Ayrıca, çocuğun ilk süt dişi çıktıktan sonra (6-9 ay) bir uzmana götürerek ağız hijyeni hakkında daha detaylı bilgi almanın da yol gösterici olacaktır.
  Alıntı Hızlı Cevap