Tekil Mesaj gösterimi
Alt 09 Ağustos 2015, 18:49   #1
buse
Avatar Yok
Üyelik tarihi: 15 Nisan 2015
Mesajlar: 12,520
Aldığı Beğeni: 0
Beğendikleri: 0
Standart Ağız Ve Diş Sağlığımız Avrupa Birliği Standartlarına Ulaşılmalı





Ülkemizin her konuda olduğu gibi, ağız ve diş sağlığı konusunda da yüksek standartlara ulaşmasını hedefliyoruz.
Dr. Ömer Faruk Şarkbay
Avrupa Birliği’nde “sağlık” konusu, sosyal politikalar altında yer alıyor ve konuya daha çok yaşam standartlarının geliştirilmesi kapsamında yaklaşılıyor. Sağlık hizmetlerinin organizasyonu, finansmanı ve sunumu üye ülkelerin sorumluluğuna bırakılmıştır. Bu ifade Sağlık Bakanlığı AB Koordinasyon Dairesi Başkanlığı tarafından 2010 yılında yayınladığı raporda da yer almaktadır.
Birliğin, üye ülkelere tek tip bir sağlık politikası uygulatma veya uygulamaları birbirine benzetme yönünde bir zorlaması olmuyor. Tam tersine üye ülkelerin kendi sağlık politikalarına sahip olmaları ilkesi benimseniyor ancak, genel itibariyle AB standartları olarak zihinlere oturmuş ve kalite algısı yüksek hizmet sunumu, birlik içerisinde belirli bir seviyeye yerleşmiştir.AB standartlarına ulaşmada yöntem olarak çifte standart yaklaşımı mevcuttur.
Sağlık Bakanlığı’nın bu konuda yürütmüş olduğu bir takvimi vardır. Maalesef bu çalışma sağlık tesislerinin AB normlarına uygun bir altyapıyla hazırlanması çerçevesine çıkamamıştır.
Bu konuda İdealist Grup olarak; ülkemizin diğer her konuda olduğu gibi ağız ve diş sağlığı konusunda da yüksek standartlara ulaşmasını hedefliyoruz. Ancak bu standart algısı tesis altyapısı ile sınırlı kalmamalı, diş hekimlerinin çalışma ve yaşama standartlarını da AB seviyesine yükseltilmesi gerektiği de savunuluyor. Aksi takdirde bu, çifte standart bir uygulamanın ötesine geçemez.
Bu standartlar ülkemizde gerçekleştirilirse; serbest çalışan diş hekimleri, kamuda hizmet veren diş hekimleri, Türk halkı ve Kamu Yönetimi kazanacaktır.
ADSM’lerde günlük bakılan hasta sayısının AB standartlarında da olduğu gibi hekim başına 15-18 hastayı geçmemesi gerekiyor. Kamuda diş hekimlerinin çalışma şartlarının da yine bu çerçevede ele alınması gerekiyor.
Avrupa Birliği Kriterlerini uygulamak için çalışma yürüten hükümetin, bu istatistikleri uygulamak istediğinde, sadece ADSM’leri kullanarak bu işin içinden çıkamayacağı açıktır. Gerek ADSM’lerdeki hasta yoğunluğunu azaltmak, gerekse kamu ve serbest çalışan diş hekimlerinin emek-kazanç oranında haklarını korumak için AB standartlarını bütün olarak ele alıp uygulamaya sokulması gerekmektedir.
  Alıntı Hızlı Cevap