Tekil Mesaj gösterimi
Alt 09 Ağustos 2015, 18:41   #1
buse
Avatar Yok
Üyelik tarihi: 15 Nisan 2015
Mesajlar: 12,520
Aldığı Beğeni: 0
Beğendikleri: 0
Standart Diş Eti Hastalıkları Sağlığınızın Tehlikesi





Diş eti hastalıkları sadece ağız içini değil, bireyin genel sağlığını da etkiler. Son yıllardaki çalışmalar diş eti hastalığına sahip bireylerde bazı sistemik hastalıkların gelişme riskinin arttığını gösterdi.
Dr. Nihan Karakurum
Diş Eti Hastalıkları Uzm.
Diş eti hastalığının en önemli nedeni ‘bakteriyel diş plağı’ adı verilen, dişler üzerinde biriken yapışkan ve renksiz film tabakasıdır. Bu plak tabakası dişlerin üzerinden fırça ve diş ipi kullanımıyla yeterli ve etkin şekilde temizlenmediğinde diş eti iltihabı oluşur. Bu dönemde diş eti kanar, kırmızı renkte ve şiş görünür. Diş eti iltihabı tedavi edilmezse, diş kaybına ve başka ciddi hastalıklara yol açabilir. Diş eti hastalıkları sadece ağız içini değil, bakterilerin toksik ürünlerinin kan dolaşımına katılmasıyla bireyin genel sağlığını da etkiler. Son yıllardaki çalışmalar diş eti hastalığına sahip bireylerde bazı sistemik hastalıkların gelişme riskinin arttığını gösterdi. Bu çalışmalar sonucunda diş eti iltihabının diyabet (şeker hastalığı), kalp-damar hastalıkları, damar sertliği, bazı solunum sistemi hastalıkları, bebeklerde düşük doğum kilosu ve erken doğum riskiyle ilişkisi saptandı. Özellikle şeker hastalarında diş eti hastalıkları daha kolay gelişebilir ve daha şiddetli yıkıma yol açabilir. Kontrol altında olmayan diyabette diş eti hastalığının şiddeti ve yıkımı arttığı gibi, diş eti enfeksiyonunun varlığı da diyabetin metabolik kontrolünü zorlaştırır.
Diş hekiminin gösterdiği yöntemlerle, günde iki kez dişleri fırçalamak ve bir kere diş ipi kullanmak diş ve diş eti sağlığı için yeterlidir. Diş eti hastalığı hiçbir bulgu vermeden de ileri safhalara ulaşabildiği için, diş hekiminize düzenli kontrole gitmeniz son derece önemlidir.
  Alıntı Hızlı Cevap