Tekil Mesaj gösterimi
Alt 01 Ağustos 2015, 18:28   #1
buse
Avatar Yok
Üyelik tarihi: 15 Nisan 2015
Mesajlar: 12,520
Aldığı Beğeni: 0
Beğendikleri: 0
Standart Aşırı terlemeden nasıl kurtulabilirim?



Ssık sık şikâyet ettiğimiz terlemenin aslında vücut için olmazsa olmaz bir işlevi vardır: terleme, vücudumuzun soğutma sistemidir. Terleme, vücudun sıcak ve soğuk karşısında dengesini korumasını sağlayan, vücut ısısını ayarlayan bir mekanizmadır. Bu mekanizma isteğimiz dışında çalışır. Ter vücuttan atılırken, bu terin içinde bazı zararlı maddelerin, toksinlerin ve vücudumuzdaki fazla tuz da atılır. Dışarıdaki sıcağa rağmen ter yoluyla vücut ısısının artmaması ve belli bir aralıkta kalması sağlanmış olur. Ter daha çok koltuk altlarında, ayaklarda, avuç içlerinde, kısmen de olsa yüzde olur. Ne kadar terlediğimiz, vücudumuzda ne kadar ter bezimiz olduğuyla yakından ilgilidir.
Bir insan 2 ila 4 milyon arasında değişen sayıda ter beziyle doğar. Ergenlik döneminde ter bezleri tümüyle aktifleşir. Kadı Ayrıca spor yaptığımızda, gayret sarf ettiğimizde ya da heyecanlandığımızda, korktuğumuzda veya sinirlendiğimizde de terleriz. Aşırı terlemeye neden olan bir başka durum da menopozdur. Kadınlarda daha çok sayıda ter bezi bulunmasına karşın, erkeklerdeki ter bezleri daha aktiftir. Terleme, bölgesel ve yaygın olmak üzere iki gruba ayrılır. Bölgesel terleme el, yüz, ayak ve koltuk altında aşırı terleme olarak görülür. Genellikle çocukluk ve ergenlik döneminde başlar. Yaşam boyu aralıklı veya sürekli devam eder. Her cins, ırk ve yaş grubunda görülebilir.Aşırı terlemeler; genetik olabilir, ter bezlerinin fazla aktif olmasından kaynaklanır, Altta yatan bir hastalığı duyurmaya çalışabilir ve tüm vücut terler. Bunlar, Alkol yada uyuşturucu bağımlılık sunluğu, akciğer hastalıkları, ateşli hastalıklar veya tüberküloz, özellikle çocuklarda C ve D vitamin eksikliği, duygusal yada stresli durumlar, Kalp hastalığı, Menopoz, Obozite ve fazla kilolar olarak genelleyebiliriz. Bazen, fizyolojik terleme ihtiyacı dışında gelişen ve günlük hayatı etkileyebilecek kadar fazla olabilen terleme olaylarıyla karşılaşırız.

Bu gibi durumlarda doktora görünmelidir. Ateş, hızlı nabız, nefes darlığı, kilo kaybı gibi belirtiler ortaya çıkıyorsa.Terlemeyi, bazı kremlerle de az da olsa önlememiz mümkün olabilir. Bu kremleri kullanmadan önce özellikle tavsiye edilen banyo yapılması ya da bölgenin temizlenmesidir.Özellikle koltuk altı terlemelerinde botox tedavisi yapılabilinir. Sinirleri felç ederek ter bezlerinden ter üretimini önlemek için kullanılmaktadır. Lokal anestezi kremi uygulandıktan sonra botox olarak bilinen botulinum toksini deri içine enjekte edilir ve sinir uçlarında geçici blok yapar. Uygulama yaklaşık 30 dakika sürer. Tedavinin etkisi birkaç saat veya gün sonra ortaya çıkar ve 8-10 ay devam eder. Oldukça pahalı bir yöntemdir.

Ayrıca bu ilaca alerjisi olanlarda, gebelerde ve kas problemi olanlarda kullanılması uygun değildir.Cerrahi tedavi yöntemleri de vardır terleme sorununu çözmede kullanılan, Göğüs-kalp-damar cerrahları tarafından özellikle el ve koltuk altı terlemelerinde uygulanmaktadır. Kalıcı çözüm sağlar, geri dönüşümü ise tur. Bu tedavide amaç aşırı çalışarak fazla terlemeye neden olan sempatik sinirlerin kesilmesi veya çıkarılmasıdır. Tiroit hastalığı olanlar cerrahi tedavi için uygun değildir.Terleme için tıbbi ve estetik tedaviler olabileceği gibi, doğal bir yöntem olan bitkisel çözümler vardır.Terlemeyi kesmek için, günde iki su bardağı adaçayı özellikle menopoz dönemindeki terlemelerde çözüm sağlayacaktır. İkinci olarak mümkün olduğu kadar acı ve baharatlardan uzak durulmalıdır. Ve bir ay boyunca günde bir çay kaşığı siyah hardal tohumunu çiğnemeden suyla birlikte yutun, kahvaltı yaptıktan sonra. Böylelikle kılcal damarlar açılacak akışkanlık sağlanacaktır, üstelik ağrılar da azalacaktır.

Dr. Yaprak Konakçı
  Alıntı Hızlı Cevap