Tekil Mesaj gösterimi
Alt 19 Temmuz 2015, 19:29   #1
buse
Avatar Yok
Üyelik tarihi: 15 Nisan 2015
Mesajlar: 12,520
Aldığı Beğeni: 0
Beğendikleri: 0
Standart Boğaz ağrısının nedeni reflü olabilir !



Boğaz Ağrısı, öksürük, yutma güçlüğü, ses kısıklığı, boğazda kuruluk hissi gibi bulgular altta yatan bir reflünün habercisi olabilir.


Gastroözafagial reflü, mide içeriğinin yukarı doğru yemek borusuna kaçması sonucunda oluşur. Laringofaringeal reflü ise, mide içeriğinin yemek borusunun üst kısmından yukarı çıkarak ses telleri ve boğaza erişmesi, buradaki yapıları tahriş etmesi sonucunda oluşur.

Boğazda ağrı ve gıcık hissi, boğazı sık sık temizleme ihtiyacı hissetme, sebebi anlaşılamayan tekrarlayıcı öksürük, yutma güçlüğü, ses kısıklığı ve bazen mide asidinin boğaza kadar geldiğini hissetme en sık rastlanan bulgular arasındadır.

Boğaz boşluğuyla yemek borusunun başlangıcı arasında ve yemek borusunun sonunda mide arasında geri kaçışı önleyen koruyucu mekanizmalar vardır. Bu mekanizmalardaki bozulmalar reflünün oluşmasına sebep olur.

Obezite, beslenme düzenindeki bozukluklar, sigara içilmesi, mide fıtığı ve karına baskı yapan çok dar kıyafetler giyilmesi reflüyü tetikleyerek şiddetini arttırabilir.

Tanı, hastanın yakınmaları ve muayene bulgularıyla konur. Özellikle laringofaringeal reflüde ses tellerinin arka bölgesindeki ödem ve tahriş bulguları tipiktir. Kimi olgularda sindirim sistemi endoskopisi ve asitlik seviyesinin ölçümü gibi yöntemler gerekli olabilir. Verilen antireflü ilaçlara kısa sürede yanıt alınması önemli bir tanı yöntemidir.

Rerflü oluşumunu önlemek için, mide asidindeki artışı ve reflüyü tetikleyecek gıdalardan uzak durulmalıdır. Gazlı ve asitli içecekler, Alkol, çikolata, kızartmalar, yağlı ve baharatlı yiyecekler, mayalı ve hamur işi gıdalar önerilmez.

Sigaradan uzak durulmalı, fazla miktarda çay kahve tüketilmemelidir. Küçük porsiyonlar eşliğinde sık sık yemek yenmeli ve kesinlikle aç kalınmamalıdır.

Yatağa yatmadan 3 saat önce yeme içme kesilmeli, yatarken baş ve omuzlar daha yüksekte kalacak bir şekilde pozisyon alınmalıdır.

İdeal kiloya inmek, düzenli yürüyüş ve spor, stresten uzak durmak, dar ve karına baskı yapan kıyafetlerden kaçınmak gibi yöntemler de yararlı olacaktır.

Beslenme ve hayat tarzını düzenleme dışında, mide asidini azaltan ve geri kaçışa engel olan ilaçlar düzenli ve uygun sürede kullanıldıklarında hastaların büyük bir kısmında rahatlama sağlanır.

İlaç tedavisi ile kontrol altına alınamayan ve tekrarlayan olgularda ileri tetkik yöntemleri uygulanmalıdır. Gerekli olgularda ise cerrahi tedavi seçenekleri de düşünülmelidir.
  Alıntı Hızlı Cevap