Tekil Mesaj gösterimi
Alt 13 Mayıs 2015, 20:49   #1
buse
Avatar Yok
Üyelik tarihi: 15 Nisan 2015
Mesajlar: 12,520
Aldığı Beğeni: 0
Beğendikleri: 0
Standart Alerjiden kaçınmak için ideal ev ortamı




Çocuk alerji uzmanı Prof. Dr. Yonca Tabak, alerjik çocuğun ideal ev ortamının nasıl olması gerektiğini anlattı: “Alerji, doğumdan itibaren başlayıp zamanla şekillenen bir süreç. İlk üç yaşta en yoğun, gıda alerjisine bağlı alerjik egzamayla kendini gösteren hastalık, zamanla çocuğun ev tozu, hayvan atıkları veya küf mantarları gibi ev içi alerji yapan maddelere teması arttıkça şekil değiştirir. Okul çocukluğunda daha çok ev tozu alerjisine bağlı alerjik nezle ve astım tablosu görülür. Ergenlik yaklaştıkça mevsimsel polen alerjisi de eklenir sürece. Genel kanının aksine alerji büyüdükçe geçmez; tam tersine artarak seyreder. Bu yüzden erken çocukluk döneminde alerjiyi gelişmeden engellemenin ve oluşmuşsa da daha fazla ilerlememesinin yolları aranmalı.

Aile öyküsüne dikkat!Alerji çoğunlukla genetik bir hastalıktır. Zamanla alerji yapan maddelere temasla şekillenir. Bu nedenle ailesinde alerji hikayesi olan çocukların daha doğumdan itibaren buna uygun bir evde yaşaması, hastalığı engellemek adına çok önemli. Bir kez alerji oluşmuşsa, buna yol açan maddeden uzak durmak, mümkün olan en sıkı şekilde uygulanmalı.

Halıları kaldırma zamanı
Günümüzde en sık rastlanan alerji tipi ev tozu akar alerjisi. Ev tozu alerjisi, çoğunlukla alerjik nezleyle astım bronşite neden olur. Tedavide ana hedef, hastanın çevresindeki ev tozu akar miktarını en aza indirmek. Bu yönde ev içinde alınması gereken bir dizi önlem var. Bu önlemlerin içinde en önemlisi, evden halıların kaldırılması. Dokuma halılar, ister elde ister fabrikada dokunmuş olsun, ister sentetik isterse yün olsun, ev tozu akarları için yaşam alanı oluşturur.

Ev tozu akarları, insan atıklarıyla beslenen, sıcak ve nemli ortamları seven, gözle görülmeyen mikroskobik canlılardır. Bu canlıların vücut parçacıkları ve dışkıları havaya karıştığında alerjiye yol açar. Akarlar, bakteri değildir. O nedenle anti-bakteriyel halılar ev tozu akarından korumaz.

Ev tozu alerjisinde hava temizleyiciler fayda sağlamaz. Halıları yerde dururken elektrik süpürgesiyle yıkamak, alerjenin uzaklaştırılmasına fayda sağlamadığı gibi bir de halıyı nemlendirerek akarların daha fazla yaşamasına neden olur. Buharlı temizlik robotları yüksek ısıyla akarları öldürür ancak dışkı parçacıklarını uzaklaştırmada yetersiz kalır. Halı yerine çamaşır makinesinde yıkanabilecek ince örgü kilimler kullanılmalı. Kilimler, 60 derecede yıkandığında hem ev tozu akarları ölür hem de akarların dışkı parçacıkları suyla uzaklaştırılır.
Nem seviyesini dengeleyin

Ev tozu akarları nemli iklimlerde ürer. Ev içi nem oranının yüzde 50’yi geçmemesinin sağlanması gerekir. Ev içi havasının nemi, yüzde 50’den yüksekse havanın nemini alıp suya çeviren nem giderici aletler kullanılabilir. Temizliğin filtreli özel elektrik süpürgeleriyle yapılması gerekir.

Alerjisi olan veya alerji olma olasılığı bulunan çocuklar, rutubetten uzak durmalı. Sıvadan veya herhangi bir su kaçağından duvar içine sızan suyun yarattığı rutubet, evde ciddi anlamda hava kirliliği yaratır. Bu alanların kurutulması gerekir.

Benzer şekilde ev içi hava kirliliği yapan maddelerden biri de sigara. Alerjik bir çocuğun evinde sigara kesinlikle içilmemeli. Mutfak, cam önü gibi alanlarda sigara içmek çocuğun etkilenmesini azaltmaz. Sigaranın tamamen ev dışında içilmesi şart.

Çocuk ve yetişkinlerde ev tozu alerjisi tedavisinin temelinde bu önlemler yatar. Bu temelin üzerine, alerjik olunan maddenin artan miktarlarda dilaltından vücuda uygulanması prensibiyle çalışan ‘Dilaltı Damla Aşı Tedavisi’ hastalığı kökten çözme yolunda çok büyük başarı sağlar.”
  Alıntı Hızlı Cevap