Tekil Mesaj gösterimi
Alt 19 Temmuz 2017, 11:58   #1
Sıla Oktay
Avatar Yok
Üyelik tarihi: 06 Temmuz 2017
Mesajlar: 9
Aldığı Beğeni: 0
Beğendikleri: 0
Standart Tahran gezi notlarım

Herkese merhabalar,

Nerdeyse son 5 yıldır seyyah misali geziyorum. Hayat çok güzel böyle, sürekli farklı insanlarla tanışıyorum. zamanında bana hiç benzemediğini düşünebileceğim insanlarla bir sürü ortak noktam olduğunu keşfediyorum. Gezmek resmen benim ufkumu açtı. Gezmeye nerden başladığımı soracak olursanız eğer Avrupa başkentlerinden olduğunu söyleyebilirim. Avrupa'yı herkese öneririm, geçrekten gezdiğim müzeler gördüğüm binalar şahaneydi... 14 Avrupa başkenti gezdikten sonra rotayı doğuya çevirmek istedim. haritaya bakarak nerelere gitsem diye düşünürken kendimi İran'a bakarken buldum... Bir de baktım ki Tahran'dayım. İşte şimdi size Tahran seyahatimden bahseddeceğim. Öncelikle bu tip doğu şehirlerine giderken varsa yerel birinden yoksa da oralarla bir şekilde bağlantısı olan birilerinden öneri almanızı tavsiye ederim. Ben de iran nakliye işi yapan bir arkadaşımdan tavsiyeler almıştım..
Yeme-İçme:
Çarşıda kaliteli sebze, meyve, et, süt ve mamulleri bol miktarda temin edilebilmektedir. İran’da alkollü içki tüketimi ve satışı yasaktır.Lokantalarda, İran’a özgü olarak ise çorbalar, cüce kebap (tavuk), berg kebap (et), kubide (köfte) yenebilir; kebaplar genellikle çok çeşitli pilavlarla beraber servis edilir. Gelişmiş bir yerel fast food ağı da bulunmaktadır.

Gezip-görme:
ran mimarisinden izler taşıyan ve tarihî dokusunu hâlâ koruyan Tahran Kapalı Çarşısı, rengârenk dükkânları ile şehrin sosyal hayatının önemli bir parçası olmaya devam ediyor.
İran mimarisinin nadide örneklerinden olan çarşı, tuğla duvarları, motifleri ve İran tarihini anlatan figürleri ile benzersiz bir mimarî dokuya sahiptir. Birbirine geçen uzun caddelerden oluşan çarşının koridorlarının birleştiği noktalarda büyük kubbeler yer almaktadır.
Kubbelerdeki naif süslemeler yenileme çalışmaları ile maalesef yerini modern mimariye bırakırken, son zamanlarda bakımsızlıkla mücadele eden tarihî çarşının hemen her yerinde göze çarpan kablolar çarşının tarihi dokusuna gölge düşürüyor.

Kaçar (Qajar) Hanedanı döneminden kalan Gül Bahçesi (Golestan) Sarayı, kentin en önemli ve en çok ziyaret edilen tarihi eserlerindendir. Bir bahçe içerisinde bulunan saray, İran’ın en iyi müzelerinin de yer aldığı birkaç binadan oluşan bir komplekstir. Su mermerinden yapılmış bir tahtı barındıran Mermer Taht Verandah (Ivan-e Takht-e Marmar), Güneş’in Umudu (Shams-Al Emarat) ve Negar Khane, burada bulunan müzelerdendir.

İş-güç:

Burada en önemli olan bir iş kolu da uluslararası taşımacılık. birçok avrupa kentine göre burada bu sektör oldukça gelişmiş durumda. Bir diğer önemli iş koluda halı dokuma elbette...
  Alıntı Hızlı Cevap