Tekil Mesaj gösterimi
Alt 02 Temmuz 2016, 17:14   #1
buse
Avatar Yok
Üyelik tarihi: 15 Nisan 2015
Mesajlar: 12,520
Aldığı Beğeni: 0
Beğendikleri: 0
Standart Anne Sütü Nasıl Oluşur

Anne Sütü Nasıl Oluşur

Anne Sütünün Oluşumu

Gebelik boyunca annenin memeleri süt üretmeye hazırlanır. Meme büyür ve daha da kanlanır. Meme ucu etrafı iyice koyulaşır, burada koku salgılayan montgomery bezleri milimetrik tomurcuklaşır.

Doğumdan sonra bebek mümkün olduğu kadar erken anneyle buluşturularak ilk emzirmenin sağlanması gerekir. Bebek annenin göğüs ucunu ağzına alınca,anne uyarılır. Hipofizden oksitosin ve prolaktin salınımı başlar. Prolaktin meme dokusundaki süt keseciklerinde bulunan laktoferinlerin süt yapımını sağlar. Oksitosin hormonu ise süt üreten hücrelerin etrafında bulunan kas dokusunu harekete geçirerek bunların kasılmasını ve bu kasılmayla da sütün kanallarda ilerlemesini sağlar.

Ayrıca oksitosin hormonunun kanalları genişletici etkisi sütün kanallarda ilerlemesini daha da kolaylaştırır. Her memede benzer sayıda süt bezi vardır. Bu yüzden memenin küçük yada büyük oluşu süt verimine etkili olmaz.
Alveolus (süt keseciği) etrafındaki laktositler (süt üreten hücreler) tarafından oluşturulan süt, ductuslar (süt kanalları) ile laktofer sinüse (meme başı altındaki tüm kanalların açılıp sütün biriktiği boşluk) gelerek, birikir. Bebek ağzıyla kavradığı bu bölgeye baskı uygulayıp emerek sütü içine çeker. Bu uyarı süt oluşumunu hipofizi uyararak daha da arttırır. (1) Meme ucunun uyarılması ve (2) bebeğin anneyi olabildiğince emmesi süt yapımını uyaran en önemli iki tetikleyici mekanizmadır. Dolayısıyla anne sütü yapımı bebeğin emme oranıyla orantılıdır. Bebeğiniz ne kadar emerse sütünüz o kadar bollaşır.
  Alıntı Hızlı Cevap