Tekil Mesaj gösterimi
Alt 03 Haziran 2016, 22:02   #1
buse
Avatar Yok
Üyelik tarihi: 15 Nisan 2015
Mesajlar: 12,520
Aldığı Beğeni: 0
Beğendikleri: 0
Standart Rakib ne anlama geliyor

Rakib, Rakib ne anlama geliyor

Gözetmek, beklemek, bir şeyi koruyup muhafaza etmek, sakınmak, göz önüne almak anlamlarındaki "r-k-b" kökünden türeyen rakîb gözcü, murakıb, bekçi, koruyucu demektir. Çoğulu rukabâ'dır.
Allah'ın sıfatı olarak rakîb, insanların bütün hallerini, yaptıklarını, davranışlarını, sözlerini görüp gözeten, haberi olan, bilen, murakabe eden, koruyan, hiçbir şey kendisine gizli kalmayan anlamlarına gelir.
"Rakîb" kelimesi Kur'ân'da beş yerde geçmiş, 3 âyette Allah'ın, bir âyette de yazıcı-koruyucu meleklerin sıfatı olarak (Kâf, 50/18) kullanılmıştır. "Şüphesiz Allah, sizin üzerinizde gözetleyicidir (rakîb)" (Nisâ, 4/1), "(İsâ) ben onlara benim ve sizin Rabbiniz olan Allah'a ibadet edin diye Senin bana emretmiş olduğundan başka bir şey söylemedim. Ben onların içinde olduğum sürece onlara şahit idim. Sen beni vefat ettirince onları görüp gözeten (rakîb) Sen oldun. Sen her şeye şahitsin." (Mâide, 5/117), "...Allah, her şeyi gözetleyicidir (rakîb)" (Ahzâb, 33/52) anlamındaki âyetlerde geçen "rakîb" kelimesi; hafîz, şehîd, alîm, basîr ve semî kelimeleriyle anlamdaştır.
Allah, yaratıklarından asla gafil, habersiz değildir. En gizli sırlara bile muttali olur. Bu itibarla O'na karşı gelmekten sakınılması, azabından korkulması gerekir. (İ.K.)
  Alıntı Hızlı Cevap