Tekil Mesaj gösterimi
Alt 11 Mayıs 2016, 22:27   #1
buse
Avatar Yok
Üyelik tarihi: 15 Nisan 2015
Mesajlar: 12,520
Aldığı Beğeni: 0
Beğendikleri: 0
Standart Hac yolcusunun hazirliklari

HAC YOLCUSUNUN HAZIRLIKLARI

Hac yolculuğuna niyetlen kişinin mutlaka yapması gereken hazırlıkları vardır. Hacı adayı nasıl bir yolculuk yaptığının bilincinde olarak özenle ve ciddi bir şekilde bu yolculuğa hazırlanmalı, hazırlıklarını büyük bir zevkle ve sevinç içinde yapmalıdır.

Bir hacı adayı hangi hazırlıkları yapmalıdır?

A-MADDİ HAZIRLIK

Gerek yol boyunca gerekse orda ve gelinceye kadar kendine yetecek kadar nakit.
Yol boyunca ihtiyaç duyacağı eşyaların içinde hazır bulunduğu omuz çantası.
Gittiği süre boyunca kullanacağı ihtiyaç duyduğu, oradan alınma imkânı olmayan eşyaların içinde hazır bulunduğu valiz.
(valiz ve çanta hazırlanırken; mutlaka en gerekli, olmazsa olmaz, yükte hafif, pahada da hafif olan eşyaları almaya özen göstermeli. Sonradan yük oluşturabilecek şeyleri asla almamalı.

Herhangi bir hac yolcusunun hazırlaması gereken standart eşyalar aşağıda maddeler halinde sunulmuştur. Her hacı adayı kendi ihtiyaçlarını da göz önünde bulundurarak bu seçeneklerden istifade edebilir.

1-Giyecekler:

Kısa çorap, Rahat ayakkabı, evde terlik, İç çamaşır, Havlu, Kullanışlı eşarp, Yarım atlet ve iç çamaşırı Banyo havlusu, Penye bluz, Pijama, Etek, Yelek, yedek dış giysi, patik.

2-Yiyecekler:

Çerez, Pasta (kuru), Bisküvit vs., Su, limon, kağıtlı şeker.

3-Sağlık Malzemeleri:

Ped (kadınlar için), Ağrı kesici, Diş fırçası, Diş macunu, Pamuk, Vitamin, soğuk algınlığı ve gribe karşı ilaç, Kas gevşetici, Gazlı bez, Maske,boğaz pastili, Yumuşatıcı krem, Pişik kremi.

4-Temizlik:

Kâğıt havlu, Tuvalet kâğıdı, Kokusuz sabun, Siyah küçük poşetler, Hijyenik sıvı sabun, Selpak, Az bir kolonya, Tırnak makası.

5-Kırtasiye:

Tükenmez kalem, not defteri, Küçük bir Mealli Kur’an

6-Çantada: (yollarda giderken ihtiyaç duyulan şeyler)

Küçük su şişesi, kalem, sabun, kağıt havlu, terlik poşeti, yedek poşet, ıslak mendil, ağrı kesici, pasta bisküvi, çerez, gazlı bez, tuvalet kağıdı, seccade vb.(bunlar yol esnasında kullanılacak miktarda olmalı)

7-Diğer Eşyalar: Fotoğraf makinesi, para kesesi, riyal, Türk parası, Seccade, poşetler, küçük makas, taş için küçük kese, hafif bir pike ve çarşaf,yastık kılıfı, tesbih, iğne, iplik,.


B-MANEVİ HAZIRLIK


1-Bilgilenme:


a)-Yapılacak olan ibadetle ilgili bilgi sahibi olmak: Hac nasıl bir ibadettir. Farzları vacipleri nelerdir. Kaç çeşit hac vardır ve hangi hacca niyet edeceğim.İhram ne demektir ve ihramlı kimse nasıl davranır. Tavaf nedir, hangi tavaflar vardır. İhramdan ne zaman ve nasıl çıkılır. Safa ve Mervede nasıl sa!y edilir, gibi bilgileri okuyarak seminerlere katılarak ve bu konuda bilgi sahibi olan kişilere sorarak donanımlı olunmalı.

b)-Tarih ve makan bilgisi toplamak: Kabe’nin tarihi, Safa ile Merve’nin hikayesi nedir? Neden sa’y yapılır. Arafat mahalli; anlamı ve geçmişteki önemi, Nur ve Sevr Dağları’nın önemi, Cemerat ve Mina’nın şeytan taşlamadaki önemi, İslam’dan önceki Mekke dönemi, Medine tarihi, Hz. Peygamberin hicreti, Hz. Peygamber’in Hicretten önceki hayatı, o bölgelerde yapılan savaşlar, Ashabın hayatından kesitler vb. bilgiler toplayarak yapılacak olan ibadetin maneviyatına büyük çapta katkıda bulunulmalı.

2-Duygusal boyutta hazırlık: Bir taraftan hazırlanıp bilgilenirken diğer taraftan adeta şarj olmaya gayret etmek. Bir süre sonra mesafelerin kapanacağını Kabe’yi göreceğini, Hz. Peygamberin yaşadığı mekanlarda yaşayacağını ve böylece bu dünyada O’na komşu olacağını vs. düşünerek içini sevinçle doldurmak ve mutlu olmak. İyi şeyler düşünerek iyi bakmayı ve iyi görmeyi öğrenmek. Göreceklerini sadece taş ve toprak olarak değil, arka planda ne var onu görebilecek özel gözlüğü takınabilmek için olanca güçle çaba sarfetmek.

C-AHLAKİ HAZIRLIK

Haccın önemli bir ibadet olduğunu hem de zorlu, meşakkatli bir ibadet olduğunu bilmek ve ona göre davranmak. Sabırlı olmak ve iyi geçinmek. Kuvvetli bir oto kontrolle davranmak. Başkalarını eleştirmek için kendine şans ve fırsat vermeden ibadet etmeye çalışmak. İhramda olsa da olmasa da sürekli ibadet ettiği şuurunda olmak. Hakkını ararken dikkatli olmak, asla hak ihlali yapmamak. Orada herkesin Allah’ın misafiri olduğu şuurunda olarak davranmak.(Bak,2/97) Kamil insan olmak maksadı ile orda olmak. Hz Mevlana şöyle söylüyor; ”ekin ekenin maksadı buğday elde etmek olmalı, yoksa saman onun sonunda zaten elde edilir.”

Yunus Emre de şöyle söylüyor:

“Ak sakallı pir hoca,

Bilemez hali nice,

Emek vermesin hacca,

Bir gönül yıkar ise.”
  Alıntı Hızlı Cevap