Tekil Mesaj gösterimi
Alt 10 Mart 2016, 21:46   #1
buse
Avatar Yok
Üyelik tarihi: 15 Nisan 2015
Mesajlar: 12,520
Aldığı Beğeni: 0
Beğendikleri: 0
Standart Otomatik Vitesli Araba Nasıl Kullanılır?




Düz vitesli araç tercih etmek istemeyenlerin alternatifi otomatik vitesli arabalardır. Otomatik vitesli arabaların kullanımı, düz vitese göre daha rahattır. Vites değişimleri, sürüş boyunca araç tarafından hıza göre otomatik olarak artar ve azalır. Arabanın bu işlevi sürücülere daha konforlu bir sürüş sağlar. Otomatik vitesli araçlara talep arttıkça, düz vitesli araçlar ile aralarındaki fiyat farkı eskiye nazaran azalmıştır. Aradaki fiyat farkıyla beraber, otomatik vites araçlar düz vites araçlara göre biraz daha fazla yakıt tüketirler.
Vites Üzerindeki Harfler Ne Anlama Gelir?
Otomatik vitesli araçta sürücüler genelde sol ayağını kullanmaz, gaz ve fren pedalını sağ ayağıyla kullanırlar. Vites kolunun üzerinde P, R, N ve D harfleri bulunur. P konumunda şanzıman kilitlidir. Araç park halindeyken ya da uzun süreli bekleme halindeyken P konumuna getirilir. Ayrıca araç ilk çalıştırılacağı zaman da vites P konumuna getirilmelidir. Araç geriye gidecekken vites R konumuna getirilir. N konumunda araç boştadır. Araç hareket halindeyken vites N konumuna getirilmemelidir. N konumundaki vites, düz vitesli araçların vitesini boşa alma durumu ile aynıdır. Araç sürüş halindeyken vites D konumuna alınmalıdır. Vites D konumundayken otomatik vites kendini birinci vitese ayarlar. Hız arttıkça, hıza uygun vites derecesi araç tarafından ayarlanır.
Aracı ilk çalıştırılacağı zaman vites P konumuna getirilir. Vites P veya N konumuna getirilmediği sürece araç çalışmaz. Araba ilk çalıştırılacağı zaman gaz pedalına basıp araca bir miktar gaz vermeye gerek yoktur. Kalkış yaparken frene basılmalıdır. Frene basıldıktan sonra vites D konumuna getirilir. Aynı zamanda el freninin indirilmesi gerektiği de unutulmamalıdır. Araba uzun süre duracaksa vites P konumuna getirilebilir.
Vites kolu üzerinde P, R, N, D harfleri dışında bir de düğme bulunur. Bu düğme aracın park halinde veya geri gitme pozisyonunda, vites değişimin gerekli olduğu durumlarda kullanılır. Araç boştayken ya da sürüş devam ederken düğmeyi kullanmaya gerek yoktur. Vites değişimi yapılacağı sırada araç sabit olmalıdır. Hareket halindeki araçta R, P ve N konumlarına geçiş yapılmamalıdır.

  Alıntı Hızlı Cevap