Tekil Mesaj gösterimi
Alt 10 Mart 2016, 21:43   #1
buse
Avatar Yok
Üyelik tarihi: 15 Nisan 2015
Mesajlar: 12,520
Aldığı Beğeni: 0
Beğendikleri: 0
Standart Araç Boyasının Bakımı Nasıl Yapılır?




Hava kirliliğinin yoğun olduğu bölgelerde asit yağmurları araçların boyalarına ciddi zararlar verir. Benzer şekilde kuş dışkılarının asidik yapısı da boyayı etkiler. Bunların dışında toz, kir ve yanlış yıkama uygulamaları da araç boyası sağlığı için birer tehdittir.
Araçların boyalarında kılcal çatlakların oluşmaması için araç temizliğinde fırça ve uygun olmayan bezlerin kullanılmaması gerekir. Araçların boyalarının uzun süre korunması ya da boyada meydana gelen bozulmaların ve matlaşmaların giderilmesi için bazı yöntemler kullanılır.
Araç Boyası Bakımı Nasıl Yapılır?
Pasta Cila: Bu uygulama iki aşamada gerçekleştirilir. Pasta uygulamasında aracın boyasında meydana gelen çizikler giderilir. Pasta, boya yüzeyinde inceltici etkiye sahip kimyasal bir maddedir. Bu uygulamada kullanılacak pastanın özelliği boyadaki çiziklerin durumuna göre değişiklik gösterir.
Pasta bez, sünger ya da bir polisaj makinesi yardımıyla uygulanarak boya üzerindeki çizikler giderilir. Çiziklerin bu şekilde giderilmesi ile boya pürüzsüz bir hal alır. Ancak bu işlem sırasında uygulama boyanın bir miktar matlaşmasına neden olur. Pasta uygulaması ile yüzey pürüzsüz hale getirildikten sonra meydana gelen matlaşmanın giderilmesi için araca cila uygulaması yapılır.
Araca uygulanacak olan cilalar farklı özelliklere sahiptir. Cilalar temel olarak organik ya da polimer bileşenlere sahiptir ve organik cilalar polimer olanlara göre daha uzun ömürlüdür. Aracın tüm yüzeyine uygulanan cilalar, boyayı koruyucu bir katman oluşturur ve bu katmanın pürüzsüz olmasından dolayı cila uygulanan araçlar yeni gibi parlar.
Pasta cila genellikle araçların bölgesel olarak ya da tamamen boyanmasından sonra uygulanan bir yöntemdir. Kullanılan malzeme çeşidine, aracın çevre şartlarından etkilenmesine ve cilalı ya da cilasız yıkanmasına göre pasta cilanın etkisi birkaç hafta ile birkaç ay arasında değişir.
Boya Koruma: Pasta ciladan farklı olarak boya koruma, boyadaki gözenekleri tamamen doldurarak maksimum koruma sağlamak için yapılan bir uygulamadır. Bu uygulama genellikle yeni alınan araçların boyalarının uzun süre korunması için yapılır. Boya koruma uygulaması temel olarak pasta cilaya benzese de bu uygulamada çok daha profesyonel malzemeler kullanılır ve pasta uygulamasında olduğu gibi boyayı aşındıracak malzemelerin kullanımı en düşük seviyededir.
Boya korumada öncelikle boyaya yapışmış her türlü kir temizlenir ve ardından boyadaki çizikler özel malzemelerle giderilir. Son olarak da nano boya koruyucu araca uygulanır ve boya üzerindeki tüm gözenekleri dolduran koruyucu bir tabaka oluşturulur. Bu tabaka hem boyayı korur hem de araca parlaklık verir.
Nano boya koruma ürünleri cilalara göre çok daha ince yapıda oldukları için her türlü girintiyi en iyi şekilde doldurur ve çok daha etkili bir koruma sağlar. Boya korumaların kullanım süreleri de uygulamayı yapan kişinin uzmanlığı ve kullanılan malzemelerin kalitesine göre değişir. Bunun yanında boya koruma yapılan aracın çevre şartlarından etkilenme miktarı da bu süreyi etkiler. Boya koruma uygulamalarının kullanım ömürleri bu faktörler dikkate alındığında ortalama olarak 8-12 ay arasındadır.
Cilalı Yıkama: Araç boyasının bakımında en pratik uygulama aracın yıkanmasıdır. Bu şekilde boyaya zarar verebilecek olan maddeler araç üzerinden uzaklaştırılır. Araçların yıkanması sırasında bazı noktalara dikkat edilmelidir. Öncelikle yıkamada fırça ya da uygun olmayan bir bez kullanılmamalıdır. Yıkama için mikrofiber bez ya da temiz bir sünger ile kaliteli bir markaya ait cilalı yıkama şampuanı tercih edilmelidir. Yıkamada cilalı şampuan kullanılması temizliğin yanında boyadaki gözenekleri de doldurarak boyanın korunmasını sağlar.

  Alıntı Hızlı Cevap