Tekil Mesaj gösterimi
Alt 10 Mart 2016, 21:42   #1
buse
Avatar Yok
Üyelik tarihi: 15 Nisan 2015
Mesajlar: 12,520
Aldığı Beğeni: 0
Beğendikleri: 0
Standart HGS Nasıl Çalışır?




prü ve otoyollardan ücretli geçişin hızlı ve pratik şekilde yapılmasını sağlayan HGS (Hızlı Geçiş Sistemi), 17 Eylül 2012 tarihinde Türkiye'de kullanılmaya başlanmıştır. Bu sistem, ücretli geçişin olduğu yerlerde nakit para ödemesi ya da bir makineye fiziksel olarak manyetik bir kart okutulması ile yaşanan dur-kalk problemini ve buna bağlı olarak trafiğin sıkışmasını önlemeyi amaçlar.
Bu sistem sayesinde araçlar HGS logosu bulunan gişelerden hızlarını azaltmadan geçebilirler. HGS’nin bu avantajları kullanılan radyo frekansı teknolojisi ile temassız ve hızlı işlem yapılabilmesinden kaynaklanır.
HGS Nasıl Çalışır?
Hızlı geçiş sisteminde radyo frekansı ile tanımlama (RFID) teknolojisi kullanılmaktadır. Bu teknoloji gişelerde bulunan okuyucu antenlerin araçlardaki pasif radyo frekansı etiketlerini okuyarak bu etikete bağlı hesaptan geçiş ücretinin otomatik olarak tahsil edilmesi şeklinde çalışır.
HGS’den yararlanılabilmesi için öncelikle sistemle uyumlu pasif RFID etiketine sahip olunması gerekir. İçinde bir çip bulunan kopyalanamayan ve çalışmak için pile ihtiyaç duymayan bu etiketler, etiket ve kart olmak üzere iki çeşittir. HGS etiketleri PTT şube ve PTT noktalarının yanında anlaşmalı bankalardan da alınabilir. HGS etiketi ya da kartı alınabilmesi içinse ehliyet ve araç ruhsat bilgileri gereklidir. Satın alınan HGS etiket veya kartı PTT ya da bankalardan bakiye yüklenerek ya da otomatik ödeme talimatı verilerek kullanılabilir.
Çip Nasıl Okunur?
HGS etiketine sahip olan araç HGS gişesinden geçerken gişede bulunan alıcı anten araçta bulunan etiketteki çipi okur. Bununla birlikte aracın plaka bilgilerinin görülebildiği fotoğrafları da kameralar tarafından otomatik olarak çekilir ve aracın köprü ya da otoyola giriş yaptığı gişede etiketin okunmasıyla birlikte tüm bilgileri kaydedilir.
Araç çıkış gişesinden geçerken ise aynı işlemler tekrarlanır ve geçişin sonlanmasıyla birlikte HGS etiket ya da kartına bağlı olan hesaptan araç tipine göre belirlenmiş olan ücret tahsil edilir. Eğer hesapta bakiye yoksa bu durumda sistem geçiş ücretini borç olarak kaydeder ve bu borcun geçişi takip eden 7 gün içerisinde ödenmesi gerekir. Aksi halde cezai işlem uygulanır.
Eğer araç geçerken gişedeki alıcı anten araçtaki etiketi okuyamazsa bu durumda sistem, görüntüden tespit edilen plakaya göre işlem yapar ve geçiş ücreti plaka tanımlanmış olan HGS hesabından tahsil edilir, cezai işlem uygulanmaz. Ancak HGS gişesinden geçen aracın etiketi okunamaz ve plakaya tanımlanmış bir HGS hesabı da yoksa bu durumda sürücüye 15 gün süre tanınır. 15 gün içerisinde HGS abonesi olunursa geçiş ücreti normal olarak tahsil edilir, aksi halde cezai işlem uygulanır.

  Alıntı Hızlı Cevap