Tekil Mesaj gösterimi
Alt 06 Mart 2016, 22:24   #1
buse
Avatar Yok
Üyelik tarihi: 15 Nisan 2015
Mesajlar: 12,520
Aldığı Beğeni: 0
Beğendikleri: 0
Standart Uzun Yolda Takip Mesafesi Nasıl Ayarlanır?



Araba kullanıcılarının büyük bölümü reflekslerine güvenerek takip mesafesini dikkate almamaktadır. Oysa ki takip mesafesini ayarlamak öndeki aracın ani fren yapmasına karşılık alabileceğiniz en güvenilir önlemdir. Sanıldığı kadar da karmaşık değildir.
Takip mesafesi, hareket halindeki iki aracın arasındaki mesafeye verilen addır. Bu mesafenin doğru ayarlanması olası kaza riskini azaltmamıza yardımcı olur. Trafiğe çıkan tüm araçların bu kurala uyması gerekir. Konvoy ya da grup halindeki araçlar da buna dâhildirler. Türkiye’de çok dikkat edilmeyen bu kural çoğunlukla zincirleme kazalara neden olmaktadır. Kazaların yanı sıra sağlıklı bir trafik için de gerekli bir kuraldır. Takip mesafesine uyarak diğer araçların araya girerek yollarına devam etmesine imkan sağlarız.
Takip mesafesini ayarlarken çeşitli faktörler söz konusu olmaktadır. Hava durumu, yol durumu, aracın tipi gibi etkenlere göre takip mesafesi değişiklik gösterebilmektedir. Örneğin büyük araçların takip süresi 4 saniyeye kadar çıkmalıdır. Yol tutuşunun az olduğu ıslak zeminlerde mesafenin arttırılması gereklidir.
Takip mesafesinin ayarlanması için çeşitli yöntemler vardır. 88/89 kuralı, kenar taşı yöntemi ve hızın yarısı yöntemi bunlardan bazılarıdır.
Normal şartlarda takip mesafesini belirlemenin en kolay yolu hızınızdan yola çıkmaktır. Önünüzdeki araç ile takip mesafenizi ayarlarken hızınızın yarısı kadar mesafe koymak uygun olur. Örneğin hızınız saatte 100 km ise önünüzdeki araç ile aranızdaki mesafe 50 metre olması uygun olur.
88-89 kuralı da mesafe ayarlama da kullanılan metotlardan biridir. 88-89 şeklinde saymak yaklaşık 2 saniye sürmektedir. Önümüzdeki araç belirlediğimiz herhangi bir noktadan geçtiği zaman 88-89 diye saydığımızda belirlediğimiz noktaya ulaşmışsak hızımız normaldir. Eğer noktaya saymayı bitirmeden ulaşırsak hızımız olması gerekenden fazla, takip mesafemiz olması gerekenden az manasına gelmektedir.
Kenar taşı yönteminde ise yollara koyulmuş kenar taşlarından faydalanılır. Yollarda kenar taşları 50 metre aralıklarla yerleştirilir. Hareket halindeki araç bu kenar taşı hizasında iken önündeki araç da diğer kenar taşı hizasında ise takip mesafesi uygun demektir.
Bunların dışında trafikte bulunan tehlikeli madde taşıyan araçların dikkat etmesi gereken husus önündeki ve arkasındaki araca 50 metreden fazla yaklaşmaması gerektiğidir.
  Alıntı Hızlı Cevap