Tekil Mesaj gösterimi
Alt 04 Mart 2016, 00:11   #1
buse
Avatar Yok
Üyelik tarihi: 15 Nisan 2015
Mesajlar: 12,520
Aldığı Beğeni: 0
Beğendikleri: 0
Standart Stop Lambası Nasıl Temizlenir?



Stoplar, araçların arka kısımlarında bulunun ve uyarı amaçlı olarak kullanılan aydınlatma sistemleridir. Stopların içerisinde 4 farklı ampul bulunur. Bu ampullerden birisi farlarla birlikte çalışır ve karanlıkta farlar açıldığında devreye girerek aracın arkadan gelenler tarafından fark edilmesini sağlar. Stoptaki diğer bir ampul de aracın frenine basıldığında yanar ve aracın yavaşlamakta olduğunu veya durmakta olduğunu arkadaki sürücüye bildirir. Bu şekilde geriden gelenler de yavaşlayarak ya da şerit değiştirerek gerekli önlemleri alır ve tehlikeli durumların yaşanması önlenmiş olur. Stoptaki bir ampul de aracın döneceğini haber veren sinyal ampulüdür. Stopta bulunan son ampul ise araç geri vitese alındığında devreye girer ve aracın arka bölümünün aydınlatılmasını sağlar. Diğer lambalar dışarıdan kırmızı renkte görünürken, geri vites lambası beyaz renktedir. Bu da geriden gelenlerin aracın geriye doğru manevra yaptığını anlamasını ve önlem almasını sağlar.
Stoplar zamanla kirlenirler ve stop yüzeylerinde deformasyonlar meydana gelebilir. Kirlenme genellikle stop içerisinin tozlanması şeklinde meydana gelir. Stop dışı ise dış etkenlerden dolayı aşınır ve yüzeyin pürüzsüzlüğü bozulur. Bu gibi durumlarda stop işlevini iyi bir şekilde yerine getiremez. Stoptaki kirlenme ve matlaşma stop içindeki ampullerin ışığının dışarıya tam olarak geçmesine engel olacağından dolayı, kirlenmiş stoplar aracın arkadan fark edilmesini zorlaştırır ve tehlikeli durumların ortaya çıkmasına sebep olabilir. Bu sebeple stopların temizliğine özen gösterilmelidir.
Stop Temizliği Nasıl Yapılır?
Stop temizliğinin profesyonel kişilerce ve profesyonel ekipmanlarla yapılması gerekir. Bu temizlik işlemlerinde stop araçtan tamamen söküldükten sonra özel aletlerle stopun üst kapağı ve alt gövdesi birbirinden tamamen ayrılır. Özel solüsyonlarla stopun içi temizlenir ve parlatılır. Stopun dış bölümüne de polisaj tekniği uygulanarak parlatılır.
Stop temizliğini kendisi yapmak isteyenlerin ise stopun iç temizliğinde reflektörlere zarar vermemeye dikkat etmeleri gerekir. Bunun için reflektörlere temas edilmemesi ve stop iç temizliğinde kimyasalların kullanmaması gerekir.
Stopun temizlenmesi için öncelikle bagaj kapağı açılarak stopu tutan vidalar sökülmeli, ardından stop vidaları zıt yönüne doğru ittirilerek dişlerden boşandırılmalıdır. Stop yerinden söküldükten sonra da ampullerin bağlı olduğu duyla hafifçe çevrilerek yerlerinden çıkartılmalıdır. Bu aşamadan sonra stop içindeki tozların reflektörlere zarar vermeden temizlenebilmesi için stop içerisine kompresör ile hava tutulmalıdır. Eğer stop içinde kirlenme de varsa temizlik için bir miktar üzüm sirkesi stop içerisine dökülüp çalkalanabilir. Bu işlemden sonra stop su ile durulanarak iyice kuruyana kadar bekletilmelidir. Kurutulmayan stoplar buhar yaparlar.
Stopların dış yüzeylerinin parlatılması içinse piyasada satılan yüzey cilalarından birisi kullanılarak pasta cila uygulaması yapılması yeterlidir. Bu uygulama sonucunda stop yüzeyindeki pürüzler giderilir ve stop hem parlak hem de yeni bir görüntüye sahip olur, ayrıca ışığı çok daha iyi bir şekilde geçirerek görevini en iyi şekilde yerine getirir.
  Alıntı Hızlı Cevap