Tekil Mesaj gösterimi
Alt 26 Şubat 2016, 00:48   #1
buse
Avatar Yok
Üyelik tarihi: 15 Nisan 2015
Mesajlar: 12,520
Aldığı Beğeni: 0
Beğendikleri: 0
Standart Plaka Nasıl Değiştirilir?



Araç sahibi olmak hemen herkesin hayallerinden biridir. Hangi aracın alınacağından, satın alma sürecine, bakımı ve gerekli diğer tüm bilgilere kadar araç sahibi olmak birçok konudan haberdar olmayı gerektiriyor. Bu konulardan birisi de plakanın nasıl alınacağı veya değiştirileceğidir. Peki plaka değiştirme süreci nasıl işler?
Basımını ve dağıtımını Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu’nun yaptığı plakaların bazı hallerde değişimi mümkündür. Bu hallerden biri araç satın alınma esnasındaki durumda yani araç satın veya devir alma durumunda taraflar notere bu değişikliği beyanda bulunmalıdırlar. Noterde satış işlemleri yapıldıktan sonra noter plakanın değişip değişmeyeceğini sorduğunda, değiştirme isteği belirtilip gerekli ücretin ödenmesi gerekir. Noter tarafından satışı yapılan araçlar için hazırlanması gereken belgeler aşağıda verilmiştir. Bu belgeler hazırlanarak İl Emniyet Müdürlüğü’nden alınan randevu zamanında evraklar teslim edilir ve ruhsatın ne zaman hazır olacağı öğrenilir. Bu süreçte kişiye verilen plaka bastırma kağıdı ile plaka basma yerine gidilir, bu kağıt onlara verilir. Basılan plaka ile önceden belirtilen zamanda emniyet müdürlüğüne gidilerek ruhsat teslim alınır. Aynı yıl içerisinde Ek-1 formlarından biri ile maliyeye gidilerek aracın vergi kaydı yaptırılır.
  • Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu’ndan 2 adet usulüne uygun daktilo veya bilgisayar ortamında doldurulmuş EK-1 formu,
  • Tescile ilişkin geçici belge,
  • Trafik belgesi,
  • Zorunlu mali sorumluluk sigorta poliçesinin aslı ve fotokopisi
  • Plakalar
  • Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu’ndan alınmış Motorlu Araç Tescil dosyası.
Plaka değişikliğinde bir diğer durum ise kişinin adresinin değiştiği durumdur. Adres değişikliği durumunda ikamet ettiği şehri değiştiren kişilerin bulundukları ildeki trafik tescil şube müdürlüklerinde bu taleplerini dile getirmelidirler.
Eğer plaka kaybolmuş veya çalınmışsa, bu mağduriyetin giderilmesi için kişinin yine bu talebini dilekçe ile bildirmesi gerekir. Eğer kişinin mağdur olduğuna karar verilirse, aracın kayıtlı bulunduğu trafik tescil müdürlüğünden yeni bir plaka verilmesi için işlemler başlatılır.
Plakanın değiştirilmesinin mümkün olduğu bir diğer durum ise can ve mal güvenliğinin sağlanmasının istenmesi durumudur. Eğer kişi can ve mal güvenliği açısından kendisini ciddi bir tehlike içerisinde görüyorsa bu işlemi yapabilir. Mülki amirin talebi ve İçişleri Bakanlığı’nın onayına istinaden, kişinin aracının tescil kaydının bulunduğu şehirdeki Trafik Tescil Müdürlüğü’nden yeni plaka değişikliği işlemleri yapılabilmektedir.
  Alıntı Hızlı Cevap