Tekil Mesaj gösterimi
Alt 22 Şubat 2016, 21:40   #1
buse
Avatar Yok
Üyelik tarihi: 15 Nisan 2015
Mesajlar: 12,520
Aldığı Beğeni: 0
Beğendikleri: 0
Standart Manuel Vites Nasıl Kullanılır?



Araba vitesleri manuel ve otomatik vites olmak üzere ikiye ayrılır. Manuel vites ülkemizde düz vites olarak geçer. Otomatik vitesin daha rahat olduğu söylenir fakat manuel vitesli araçlar da tercih edilmektedir.
İleri vitesler tüm diz vitesli otomobiller için aynıdır. Boş vitesten 1. Vitese geçmek için debriyaja basılır ve sürücü tarafına doğru çekilir ve sonra ileri alınır. 1’den 2. Vitese geçmek istenirse sol tarafta arkaya kadar vites topuzu çekilir. 2’den ve 3. Vitese geçilmek istenmesi durumunda vites yavaşça öne itilir ve boşa alınır. Sonra düz bir şekilde öne itilir ve 3. Vitese geçilir. 3’ten 4. vitese geçmek için topuz düş bir şekilde yukarı çekilir. 4’ten 5 . vitese geçilirken ilk başta vites öne itilir ve boşa alınır. Vites topuzu sağ tarafa itilir ve ardından öne doğru iterek 5. Vitese geçilir. Geri vites ise otomobillerde farklı yerlerde olabilmektedir. Bazen mandallı biçimde de olabilir. Vites topuzunun altında bulunan mandalı çekmeden geri vitese yönlenseniz de geçmez. Geri vitese geçmek için aracın boş viteste olması ve tamamen durmuş olması gerekir.
Düz vites araç, araç kullanıcıları için ilk başlarda zor gelebilmektedir. Başlarda stop ettirme ve 3. Vitesle dönüş yapma gibi hatalar yapılabilir. Düz vitesli araç kullanıcıları otomatik vitese göre araç üzerinde daha büyük bir hakimiyete sahiptir.
Düz vitesli araçlarda kavrama bazen zor olabilmektedir. Yokuşlarda aracı kaydırmadan kalkmak oldukça zordur. Bu durum pratik yaparak kolaylaşır. Sağ ayak frende ve sol ayak debriyajda olması gerekir.
  Alıntı Hızlı Cevap