Tekil Mesaj gösterimi
Alt 17 Şubat 2016, 21:36   #1
buse
Avatar Yok
Üyelik tarihi: 15 Nisan 2015
Mesajlar: 12,520
Aldığı Beğeni: 0
Beğendikleri: 0
Standart Fren Mesafesi Nasıl Hesaplanır?




Araç kullanırken kazalardan kaçınmak için dikkat etmemiz gereken en önemli faktörlerden birisi olan takip mesafesidir. Buna dikkat etmenin amacı, öndeki aracın aniden frene basması ya da farklı bir reaksiyon göstermesinden iki tarafın da mümkün olduğunca zarar görmemesini sağlamaktır. Arka tarafta ilerleyen aracın takip mesafesine uyması hayat kurtaran bir özelliktir.
Takip mesafesi ile fren mesafesi farklı şeyler olmakla birlikte ikisi de hayat kurtaran trafik kurallarıdır. Fren mesafesini hesaplamada genellikle 3 farklı terim kullanılmaktadır.
a. Reaksiyon(İntikal) Mesafesi: Reaksiyon mesafesi isminden de anlaşılabileceği gibi sizin frene basmanız gerektiğini farkettikten sonra ayağınızı gazdan çekerek frene basana kadar aldığınız yolu vermektedir. Herkesin tahmin edebileceği gibi hızınız ne kadar fazla ise bu mesafe o kadar artmaktadır. Ayrıca sürücünün terübeli ya da tecrübesiz olması da reaksiyon mesafesine etki eden faktörlerden bir tanesidir. Tecrübeli bir sürücü araca daha alışkın olduğu için frene basma süresi daha kısa sürmektedir. Reaksiyon mesafesini hesaplamak için küçük bir örnek vermek gerekirse;
Hızınız eğer 30 km/s ise reaksiyon mesafeniz 30*0,3=9 metre olarak çıkar.
Hızınız 90 km/s ise reaksiyon mesafeniz: 90*0,3=27 metre olmaktadır.
b. Fren Mesafesi: Sürücünün frene basmasıyla başlayan ve araç durana kadar alınan mesafeye denir. Fren mesafesini etkileyen bir çok faktör vardır. Bunlardan en önemlisi ve sürücünün kontrol edebildiği aracın hızıdır. Hızınız ne kadar fazlaysa fren mesafeniz de o kadar artmaktadır. Ayrıca yolun yüzeyine, yolun eğimine, hava şartlarına, fren ve lastiklerin durumuna göre bu mesafe de değişiklik göstermektedir. Ayrıca sürücünün tecrübesine bağlıdır. Sürücünün fren yapma şekli kişiden kişiye farklılık göstermektedir. Fren çeşidi(ABS gibi) de bir faktör olarak karşımıza çıkmaktadır.
Fren mesafesini hesaplamak için çok fazla değeri göz önünde bulundurmak gerekmektedir. O yüzden bunu bir orantı gibi vermek daha doğru olacaktır. Hızınız arttıkça fren mesafesi daha fazla artmaktadır.
Hızınız 30 km/s iken a kadarlık bir mesafede durabiliyorsanız. Hızınız iki katına yani 60 km/s'e çıktığında fren mesafeniz ikinin karesi kadar yani dört katına çıkar. Diğer bir örnek olarak 90 km/s'e çıktığında ise fren mesafesi 3*3=9 katına çıkmaktadır.
c. Durma Mesafesi: Durma mesafesi ise, sürücünün ayağını gazdan çekmesiyle başlayan ve aracın durmasıyla sona eren süre boyunca aldığı mesafenin tamamıdır. Reaksiyon mesafesi ve fren mesafesinin toplamları kadardır. Genellikle dikkate alınarak konuşulan değer budur.


  Alıntı Hızlı Cevap