Tekil Mesaj gösterimi
Alt 17 Şubat 2016, 21:36   #1
buse
Avatar Yok
Üyelik tarihi: 15 Nisan 2015
Mesajlar: 12,520
Aldığı Beğeni: 0
Beğendikleri: 0
Standart Marş Motoru Nasıl Çalışır?




Elektrik enerjisini harekete dönüştüren marş motoru, çoğunlukla motorlu taşıtlarda kullanılan, sistemin hareketini başlatan elemandır. Sistemde statik ve dinamik hareketin başladığı yer olan marş motorları, dışarıdan uygulanan bir güç ile harekete başlar. Buna örnek olarak, arabanın kontak mekanizmasını gösterebiliriz. Arabalarda kontak anahtarının çevrilmesiyle beraber, marş motor sistemi devreye girer.
Marş motorunun bağlı olduğu sisteme marş sistemi denir. Sistem genel yapısı itibariyle, marş motorunun başlattığı hareketi tüm sisteme yaymakla görevlidir. Marş sistemi, akümülatör, kontak anahtarı, selenoid devresi, marş motoru ve volan dişlisinden oluşur. Sistem kontağın çevrilmesiyle hareketine başlar. Marş motoru görevi itibariyle, krank miline bağlanmış bulunan volan dişlilerinin dönmesini ve motor- piston hareketinin başlamasını sağlar. Yakıt hava karışımının motor içine alınmasını da kontak hareketi gerçekleştirir. Yakıt hava karışımı da, motor içindeki yanma işleminde kullanılır.
Marş motoru direk olarak enerjisini akümülatörden sağladığı için uzun süre çalışması aküyü bitirebilir. Bu yüzden kontak anahatırını çevirilirken, marş motoru en fazla 10 saniye çalıştırılmalıdır. Daha fazla çalışması durumunda ise aracın aküsünü boşaltabilir. Marş motoru yapı itibari ile sadece araca ilk hareketi vermek amacı ile yapıldığından, diğer motor elemanlarına göre daha az dayanıklıdır. Bu yüzden çok fazla çalıştırılırsa arızalar meydana gelebilir. Motor çalıştırıldıktan sonra marş motoru tekrar çalıştırılmamalıdır. Motor hareket halindeyken marş motoru çalıştırılırsa, dönmekte olan krank mili, volan dişlisine zarar verebilir. Bir araçta marş motoru çalışmıyorsa, sorun ya aküden ya da marş motorunun parçalarından kaynaklanıyordur. Arıza durumunda, akünün boşalıp boşalmadığı kontrol edilmeli, şase bağlantı noktalarına bakılmalı ve marş motorunun arıza durumu kontrol edilmelidir. Ayrıca akünün yuvasından çıkıp çıkmadığı ve marş motorunun komür miktarı da kontrol edilmelidir. Marş motorunun çalışıp, motorun çalışmadığı durumlarda ise, volan dişlisinin aşınması veya motor arızası söz konusudur. Bu gibi arıza durumlarında araç, servis tarafından gözden geçirilmelidir. Her aracın motor sisteminin yapısı ve motor elmanlarının bağlantıları, marş motoru da dahil olmak üzere, farklı olduğundan aracın kendi uzman servisi tarafından arızaların giderilmesi gerekmektedir.

  Alıntı Hızlı Cevap