Tekil Mesaj gösterimi
Alt 17 Şubat 2016, 21:33   #1
buse
Avatar Yok
Üyelik tarihi: 15 Nisan 2015
Mesajlar: 12,520
Aldığı Beğeni: 0
Beğendikleri: 0
Standart H Sınıfı Ehliyet Nasıl Alınır?




Motorlu araçların kullanılması için sürücü belgesi alınması gerekir. Sürücü belgesi ya da diğer adıyla ehliyet; A1, A2, B, C, D, E, G ve H gibi sınıflara ayrılır. Bu ehliyet sınıfları, ehliyeti alan kişinin hangi araçları kullanabileceğini belirtir. En çok alınan ehliyet sınıfı olan B ile kişi otomobil, minibüs, kamyonet ve lastik tekerlekli traktör gibi araçları kullanabilir. Bu sınıflardan H sınıfı ise engelli vatandaşlara verilen ehliyet türünü ifade eder. Engelli olan kişinin H sınıfı ehliyeti olmadan araç kullanması yasal değildir.
Kişinin standart donanımlı araçları kullanmasına mani olan, doğuştan veya sonradan meydana gelmiş bir engeli olması durumunda, araç kullanmak için H sınıfı ehliyet alması gerekir. Ayrıca kullanılacak olan aracın da kişinin engeline göre düzenlenmiş olması gerekir. Bu şekilde elden kumandalı, özel tertibatlı veya otomatik vitesli olarak hazırlanmış olan araçlar “özel donanımlı araçlar” olarak adlandırılır. Engelliler H sınıfı ehliyet ile engellerine göre düzenlenmiş özel donanımlı otomobil veya motosiklet kullanabilirler.
H sınıfı ehliyet almak isteyen kişinin motosiklet ehliyeti için 17, otomobil ehliyeti içinse 18 yaşını doldurmuş olması gerekir. Bununla birlikte engelli kişinin engel durumu ve engel yüzdesi belirten bir sağlık kurulu raporu alması gerekir. Sağlık kurulunda, kişinin engel durumuna göre özel donanımlı araç kullanıp kullanamayacağına karar verilir. Bu kurulun raporunda kişinin H sınıfı ehliyet alabileceği ifade edilirse kişi H sınıfı ehliyet için başvuru yapabilir. Ancak başvuruda verilecek sağlık kurulu raporunun güncel olması gerekmektedir. Bu raporun yanında ehliyet başvurusunda kişiden 1 adet adli sabıka kaydı, 1 adet noter tasdikli diploma örneği (en az ilkokul mezunu olacak şekilde), 8 adet vesikalık fotoğraf ve 1 adet de ikametgâh belgesi istenir.
H sınıfı ehliyetin alınması için ehliyet kursuna kayıt yaptırılır. Bu kursta 4 hafta süren teorik derslerden sonra, özel donanımlı araçlarla direksiyon dersleri verilir. Burada eğitim görülen aracın özel donanımlı olması önemlidir, aksi halde ilerde sorunlarla karşılaşılabilir. Eğer daha önce ehliyeti olup da sonradan engelli olanlar varsa onlar da kursa kayıt yaptırırlar ancak onlar teorik derslerden muaf olurlar. Kurs sonunda 60 soruluk teorik sınava ve direksiyon sınavına tabi tutulan adaylardan başarılı olanlara H sınıfı ehliyetleri verilir. Bu ehliyetin, sağlık kurulu raporuna göre belli dönemlerde yenilenmesi istenebilir.

  Alıntı Hızlı Cevap