Tekil Mesaj gösterimi
Alt 16 Şubat 2016, 22:31   #1
buse
Avatar Yok
Üyelik tarihi: 15 Nisan 2015
Mesajlar: 12,520
Aldığı Beğeni: 0
Beğendikleri: 0
Standart Motosiklet Bakımı



Trafik sıkışıklığı tüm sürücülerin en büyük sıkıntısıdır. Saatlerce araçlarında bekleyen sürücüler yanlarından küçük manevralarla geçen motosiklet sürücülerine imrenerek bakarlar. İşte o imrenilerek bakılan motosikletlerin güvenli olabilmesi için bakımlarının düzenli ve dikkatli bir şekilde yapılması gerekmektedir. Peki bir motosikletin bakımı nasıl yapılır?
Akü; Motosiklet aküsü sulu olmayan bir aküyse kutup başlarının temizliği ve sıkı olması kontrol edilir. Sulu bir aküyse saf su odacıkları kontrol edilir, saf suyu eksik olan odacıklara saf su ilave edilir ve asit bölmesi düşük olan akülerin asitleri eklenerek tamamlanır. Bu kontroller yapılırken kontak mutlaka kapalı olmalıdır.
Motosiklet Zinciri; Zincirlerin belli aralıklarla özel zincir temizleme solüsyonlarıyla fırça yardımıyla yıkanması gerekir. Yıkanan zincirin kuruması beklenerek özel zincir spreyleriyle yağlanması gerekmektedir. Yağlama işlemi yapıldıktan sonra bir müddet beklenerek yağın sıkılaşmasına olanak sağlanmalıdır. Bu bakım yapılmadığı takdirde zincir sertleştiği için koparak motosiklet sürücüsünün hayatını tehlikeye atacak kazalara sebebiyet verebilir.
Motosiklet Lastiği; Özellikle yola çıkmadan önce her lastiğin gözden geçirilip aşırı sertleşme, çatlak, deforme ve aşınma olup olmadığı kontrol edilmelidir. Bunların olması halinde acilen yenisiyle değiştirilmesi kaza riskini büyük olçüde azaltacaktır. Motosiklet uzun süre kullanılmayacaksa lastiklerin yerle teması tahta ya da plastik konularak engellenmelidir. Bu sayede lastiklerin basıncı ve yapısının değişmesi engellenerek kullanım ömrünü artırır.
Grenaj Vidaları; Yine belli aralıklarla yola çıkmadan ya da yoldan dönüldüğünde motosikletin grenaj vidalarının ve tüm civataların gözden geçirilerek gevşek olanların sıkılması önemlidir. Vida ve civatalar sıkılırke fazla zorlamayarak zarar verilmemelidir. Sık gevşeyen vida ve civataların özel ilaçlarla sıkma işleminin yapılması gevşeme ihtimalini azaltacaktır.
Fren Hidroliği; Fren hidroliğinin seviyesi kontrol edilerek belirtilen aralıklarda uygun cinsteki hidrolik yağlarla değişimi yapılmalıdır. Ön ve arkadaki fren balataları da kontrol edilerek aşınma seviyelerine bakılmalıdır. Belli aralıklarla fren balataları temizleme spreyleriyle temizlenmelidir.
Antifiriz; Kullanılan her antifirizin kullanım ömrü bellidir. Bu nedenle belirtilen aralıklarla değiştirilmesi gerekir. Ayrıca yola çıkmadan önce mutlaka antifiriz seviyesi kontrol edilerek tamamlanması gerekmektedir. Bu işlem mutlaka motor soğukken yapılmalıdır.
Yağ; Motosikletlerde kullanılan her yağın belli bir km ömrü vardır. Bu ömürlere dikkat edilerek yağ değişiminin yapılması gerekir. Bir yıl boyunca kullanılmayan motosikletlerin yağı mutlaka değiştirilmelidir. Yağ değişiminin ardından motosiklet hemen çalıştırılmamalı belli bir süre beklenmelidir.
  Alıntı Hızlı Cevap