Konu: ÖTV Nedir?
Tekil Mesaj gösterimi
Alt 15 Şubat 2016, 20:46   #1
buse
Avatar Yok
Üyelik tarihi: 15 Nisan 2015
Mesajlar: 12,520
Aldığı Beğeni: 0
Beğendikleri: 0
Standart ÖTV Nedir?



Yediğimizden içtiğimize, giydiğimizden evimizdeki eşyalara kadar hayatımızın her alanında vergi ödemek zorunda kalıyoruz. Aslında genel olarak ödediğimiz vergiler doğrudan ve dolaylı vergiler olarak iki ana gruba ayrılıyor. Malum birçoğumuz gerek devlette gerek özel sektörde bir işle meşgulüz. Yaptığımız işten de bir gelir elde ediyoruz. Elde ettiğimiz gelirin bir kısmını devlet bizden alıyor. Buna da gelir vergisi diyor ki bu doğrudan vergi sınıfına giriyor. Bunun dışında aldığımız her üründen KDV ve ÖTV türü vergiler de ödüyoruz. Buna da dolaylı vergiler deniliyor.
ÖTV yani uzun adıyla Özel Tüketim Vergisi ilk defa hayatımıza 2002 yılında çıkarılan 4760 sayılı kanunla girmiş oldu. Bu verginin çıkarılmasındaki genel amaç; lüks diye sınıflandırılan, çevreye veya genel sağlığa zararlı malların kullanımını azalmaktır. Ayrıca o tarihe kadar tam 16 kalem olan vergi çeşitliliğini azaltarak daha kolay takip edilir hale getirmek de amaçlarından biriydi. Bunun yanı sıra uzun zaman önceden beri Avrupa ülkelerinin birçoğunda uygulanan bu vergi türünün Avrupa Birliğine uyum süreci çerçevesinde bir yenilik olduğunu da söylemeden geçmeyelim.
Arabalar, mücevherler, kürkler gibi lüks tüketim malları; alkollü içecekler, tütün mamulleri gibi sağlığa zararlı ürünler; benzin, fuel-oil, kömür gibi fosil yakıtlarla bazı kimyasal maddeler de çevreye verdikleri zarardan dolayı ÖTV kapsamına giren malların başlıcaları arasında yer alıyor.
ÖTV Alınmayan Mallar Var Mı?
Evet var. Mesela yurt dışına bir müşteriye tellim edilen ve gümrük bölgesinden çıkarılan mallar, ihraç edilen mallar üzerinde varsa ÖTV bu tutar ihracatçıya iade edilir, ülkemizdeki diplomatik temsilcilerin kendi ihtiyaçları için aldıkları ürünler, TSK'nın ihtiyaçları için alınan mallar ÖTV kapsamı dışında kalan mallardır.
Otomobillerden Neye Göre ÖTV Alınır?
Motor silindir hacmi 1599 cm3 'e kadar olanlardan aracın KDV dahil fiyatının %37'si, 1600-1999 cm3 arasında %84 oranında ÖTV alınırken 2000 cm3 üzeri araçlarda ÖTV oranı %120'lere kadar çıkabiliyor.
Anlaşılacağı gibi hemen hepimiz kıyısından köşesinden dahi olsa mutlaka bu vergiyi ödüyoruz.
  Alıntı Hızlı Cevap