Tekil Mesaj gösterimi
Alt 15 Şubat 2016, 20:40   #1
buse
Avatar Yok
Üyelik tarihi: 15 Nisan 2015
Mesajlar: 12,520
Aldığı Beğeni: 0
Beğendikleri: 0
Standart Yarı Otomatik Vites Nedir?



Teknolojinin ilerlemesiyle birlikte hayatımızı kolaylaştıran birçok ürün sunuldu. Bunlardan başlıcası arabalar. Arabalar sayesinde uzun mesafeleri yorulmadan konforlu bir biçimde kat edebiliyoruz. Mühendisler bununla da kalmayıp arabaları daha nasıl fazlasıyla iyi hale getirebiliriz üzerine kafa yormuş ve farklı tarzlarda arabalar sunmuşlardır. Benzinli , dizel, LPG’li, elektrikli, manuel vites otomatik vites ve son olarak yarı otomatik vitesli arabalar yapıp beğenimize sunmuşlardır. Peki yarı otomatik vites nedir?
Öncelikle vitesin ne işe yaradığına değinelim. Vites basitçe aracımızı hareket ettirebilmek için motora verdiğimiz enerjinin tekerleklere iletilmesi esnasında çarklar yardımıyla ne kadar güç verileceğini ayarlayan bir parçadır. Her vites değiştirdiğimizde tekerleklere verilen güç değişecektir. Birinci vitesteyken tekerleklere verilen güç fazla ancak dönme hızı yavaştır. Vites yükseldikçe güç azalacak ancak dönme hızı artacaktır. Bu nedenle birinci vites aracın kalkış vitesidir ya da yüksek viteslerde yokuşlarda hız düşer çünkü tekerleklere verilen güç azdır.
Normalde vites, vites kolu yardımıyla manuel (el ile) olarak değiştirilir. Ve değiştirilirken tekerlekle bağlantılı olan çarkların seçilebilmesi için debriyaj denilen pedala basılması gerekir. Otomatik viteslerde debriyaj pedalı yoktur. Motor araç vites değişimini gaz pedalına basılarak motora gönderilen enerjiye göre çark değişimini yapar. Dolayısıyla debriyaja ihtiyaç yoktur. Ancak otomatik vitesli araçlarda yakıt tüketimi fazladır.
Yarı otomatik viteste ise debriyaj pedalı vardır. Arabayı ister otomatik viteste ister düz viteste kullanmanızı sağlar. Ayrıca yakıt tüketimi düz vitesli arabalara göre fazla otomatik vitesli arabalara göre düşüktür. Ancak otomatik vitesli arabalarda yokuşlarda kalkış esnasında geriye kayma sorunu yokken yarı otomatik vitesli arabalarda yokuş kalkış desteği yoksa yokuşlarda kalkış esnasında geri kayma sorunu yaratabilir. Bu eksisi dışında otomatik vitesli arabalardan aşağı kalır yanı yoktur hatta avantajlıdır.
  Alıntı Hızlı Cevap