Tekil Mesaj gösterimi
Alt 14 Şubat 2016, 20:10   #1
buse
Avatar Yok
Üyelik tarihi: 15 Nisan 2015
Mesajlar: 12,520
Aldığı Beğeni: 0
Beğendikleri: 0
Standart Lastik Ömrü Nasıl Artar?



Araçla yapılan binlerce kilometrede araç ile yeryüzü arasındaki bağlantıyı kurar lastikler. Araçlarda güvenliğin ve ekonomikliğin en önemli noktasıdır lastikler. Çoğu sürücü bunun bilincinde değildir ne yazık ki. Aracın ön konsol temizliğine veya modifiyesine verilen önem lastiklere verilmez genellikle. Önem verilmeyen lastiklerin ömrü de kısa olur ve çoğu sürücü bu durumdan yakınır. İşte size lastiklerin ömrünü uzatmanın yolları:
Doğru Hava Basıncı: Lastikleri hava basıncı düzenli olarak kontrol edilmelidir. Aracı taşıyan lastiklerin içindeki havadır. Lastikler sadece bu havayı koruyan sağlam kılıflardır. Lastiklerde düşük hava lastiğin omuzlarında yüksek hava basıncı ise taban merkezinde aşınmaya sebep olur. Bu durum aynı zamanda bir kullanıcı hatası olarak kabul edilir ve lastiklerin garanti kapsamından çıkmasına neden olur. Bu nedenle lastiklerin hava basıncının araç için belirlenen seviyede olması gerekir. Araç için belirlenen değerler sürücü kapısının iç kısmında yazılıdır.
Rot Ayarı: Rot sağ ve sol lastiklerin birbirine paralel olmasını sağlayan sistemdir. Rot ayarı bozuk olan araçlarda lastikler birbirine paralel değildir. Bu durum lastiklerin aşırı derecede aşınmasına sebep olur. Bu durum, lastik ömrünün kısalmasına sebep olduğu gibi, fazla yakıt tüketimine ve aracın süspansiyon sisteminde de hasarlara sebep olur.
Lastik Tamiri Yöntemi: Lastikler pek çok yöntem ile tamir edilmektedir. Bunların içinde en kolay ve hızlı olanı fitil ile hava kaçağının önlenmesidir. Bir çok firma fitil ile tamir edilen lastikleri garanti kapsamından çıkarmaktadır. Fitil yerine normal yama ve mantar yama yöntemi kullanılmalıdır.
Rotasyon: Her lastik bulunduğu konum itibarı ile faklı şekillerde aşınmalara maruz kalır. Belirli aralıklarla lastiklerin yerini değiştirmek farklı şekillerde aşınan lastiklerin ömrünü uzatacaktır.
Fren Ayarı: Frenlerin ayarsız olması veya ani frenler yapmak lastiklerde farklı aşınmalara sebep olur. Bu nedenle araç fren ayarının, üretici firma tarafından belirlenen aralıklarda kontrol ettirilmesi gerekir.
Yük Endeksi ve Yükleme Şartları: Her aracın bir yük endeksi vardır. Bu endeks araç lastiklerinin üzerinde yazılıdır. Yükleme endeksinin üzerinde yükleme yapmak lastiklerin ısınmasına ve aşınmasına neden olur.
Uygun Lastik Seçimi: Aracın kullanım amacına uygun (ticari – binek) lastikler seçilmelidir. Bunun yanında araç için belirlenen yük ve hız endeksine de dikkat edilmelidir. Üretici firma tarafından araç için belirlenen yük ve hız endeksine uygun lastik seçimi aracın ömrünü uzatacaktır.
Yol ve İklim Şartları: kışın kış lastiği, yazın yaz lastiği kullanmak lastiklerin ömrünü önemli ölçüde uzatacaktır.
Araç Kullanımı (Sürücü Faktörü): Bir lastiğin ömrünü etkileyen en önemli faktör ani fren ve kalkışlardır. Sakin araç kullanma agresif kullanıma oranla %30 - %40 oranında lastik ömrünü uzatmaktadır.
  Alıntı Hızlı Cevap