Tekil Mesaj gösterimi
Alt 09 Şubat 2016, 17:52   #1
buse
Avatar Yok
Üyelik tarihi: 15 Nisan 2015
Mesajlar: 12,520
Aldığı Beğeni: 0
Beğendikleri: 0
Standart Kabak Çiçeği Dolması Nasıl Yapılır?



Ege Bölgesi’ne ait ünlü bir zeytinyağlı olan kabak çiçeği dolması, temmuz ayında toplanan meyvesiz kabak çiçeklerinden hazırlanır. Yılın her mevsimi tüketilmesi için dondurulmuş kabak çiçeğinden de yapılan tarif Ege mutfağında çok sevilen bir mezedir.
Malzemeler:
  • 30 tane kabak çiçeği
  • 2 tane kuru soğan
  • 1 kahve fincanı zeytinyağı
  • 1 tane domates
  • 1,5 su bardağı pirinç
  • Yarım su bardağı sıcak su
  • Çeyrek demet dereotu
  • 3 çay kaşığı kuru nane
  • Arzu edilen miktarda tuz ve karabiber
Kabak Çiçeği Dolması Nasıl Yapılır?
2 tane kuru soğan küp küp şekilde doğranır. Diğer tarafta 1 tane domates rendelenir. Çeyrek demet dereotu ince ince kıyılır. 30 tane kabak çiçeğinin uçlarında yer alan yeşil sap kısımları teker teker ayıklanır. Aynı zamanda çiçeklerinin içerisinde yer alan sarı bölümler de çıkarılmalıdır. Kabak çiçeği yaprakları çok nazik ve ince olduğundan bu işlemleri yaparken çok dikkatli olmak gerekir.
1 kahve fincanı zeytinyağının yarısı orta boy bir tencereye dökülür. Biraz kızdıktan sonra üzerine küp küp doğranmış kuru soğanlar eklenir. Soğanlar kavrulurken 1,5 bardak pirinç yıkanır. Rengi dönen soğanların üzerine nişastası alınıp yıkanmış pirinçler boşaltılır. Pirinçler saydam bir hal alana kadar kuru soğanlar ile karıştırılır. Ardından 1 tane domates rendesi de tencereye ilave edilir. Son olarak dolma harcının üzerine 3 çay kaşığı kuru nane, arzu edilen miktarda tuz ile karabiber ve yarım bardak sıcak su katılır. Harç; düşük ısıda, suyunu çekene kadar pişirilir. Ardından demlenip soğuması için ocaktan alınır. Bu işlem için tencerenin üstü bir havlu kağıt ile örtülür ve kapağı kapatılır. Hazır hale geldiğinde kıyılmış dereotu ile buluşturulur.
Harç hazır olunca dolmalar sarılmaya başlanır. Kabak çiçeği yaprakları çok ince ve narin olduklarından harç çok fazla kullanılmamalıdır. Aksi halde dolmalar patlar ve yapraklar yırtılabilir. Dolmalar, üst kısımlarından iç taraflarına doğru sarılmalı, son katlanan ve sarılmanın bittiği bölüm altta kalacak şekilde dolma tenceresine yerleştirilmelidir. Dolmalar sarıldıktan sonra zeytinyağının yarısı dolmaların üzerine gezdirilmelidir. Ardından tencerenin yarısı kadar sıcak su eklenir. Dolmaların üzeri bir yemek tabağı ile kapatıldıktan sonra orta ateşte pişirilmeye bırakılır. Ara ara kontrol edilir ve orta yumuşaklığa geldiğinde ocaktan alınır. Soğuk olarak servisi yapılır.
  Alıntı Hızlı Cevap