Tekil Mesaj gösterimi
Alt 26 Ocak 2016, 17:53   #1
buse
Avatar Yok
Üyelik tarihi: 15 Nisan 2015
Mesajlar: 12,520
Aldığı Beğeni: 0
Beğendikleri: 0
Standart Erik Konservesi Nasıl Yapılır?



Gülgiller familyasına ait bir bitki olan erik ağacı uzun boylu, kısa boylu veya çalı görünümünde olabilir. Değişken bir renge sahip olan eriğin meyve kısmı etli ve suludur. Meyve kısmı tatlı veya ekşi bir tada sahip olan eriğin çekirdeği ise acıdır.
Erik meyve olarak çiğ olarak tüketilebileceği gibi komposto ya da konserve yapılarak da yenir. Erik konservesi yaparken bazı püf noktalar vardır. Konserve soğuk ya da sıcak usulde yapılabilir.
Malzemeler
  • Kaç kavanoz yapılması isteniyorsa o kadar erik
  • Kavanoz başına 1 su bardağı şeker
  • Kavanoz başına 3/4 kavanoz su
Hazırlanışı: Erik konservesi yaparken dikkat edilecek ilk nokta seçilen eriklerin sert, taze ve yeme olgunluğunda olmasıdır. Seçilen erikler önce iyice yıkanır. Yıkama işleminden sonra ise kabukları bir toplu iğne yardımı ile delinir. Bu uygulamadaki temel amaç eriklerin rulo halinde soyulması ile oluşacak kötü görüntünün önlenmesidir. Eğer konserve soğuk usulde yapılacak ise erikler kavanoza sıkı bir biçimde doldurulur. Derin bir tencere içerisinde su ve şeker ile şerbet yapılır. Şerbet kaynadıktan sonra 10 dakika orta ateşte pişmeye devam etmelidir. Hazır hale gelen şerbetin altı kısılır. Kaynar vaziyetteyken kavanoza dökülür. Daha sonra kavanozların ağzı kapatılır. Şire bulaşan kısımları bir bez yardımı ile temizlendikten sonra kavanozlar ters çevrilir. Soğuduktan sonra serin ve karanlık bir yerde muhafaza edilir.
Konserve sıcak usul de yapılacak ise şerbet ateşte kaynamaya devam ederken erikler içerisine atılır. Bir süre bekletildikten sonra kavanozlara yerleştirilir. Erikler kavanoza yerleştirilirken tepe kısmında 1,5 cm boşluk bırakılmalıdır. İyice kaynayan şerbet eriklerin üzerini örtecek biçimde kavanoza doldurulur. Kapağı kapatılan kavanoz içi su dolu tencereye alınır. Tenceredeki su miktarı kavanozun tepesini örtecek biçimde ayarlanmalıdır. Bu şekilde pastörize işlemi gerçekleştirilir. Suyun kaynama süresi 20 ile 25 dakika arasındadır. Su kaynadıktan sonra kavanozlar hemen çıkarılmaz. Tencerenin içindeki suyun oda sıcaklığına gelmesi beklenir.
  Alıntı Hızlı Cevap