Tekil Mesaj gösterimi
Alt 21 Ocak 2016, 20:29   #1
buse
Avatar Yok
Üyelik tarihi: 15 Nisan 2015
Mesajlar: 12,520
Aldığı Beğeni: 0
Beğendikleri: 0
Standart Tarhana Nasıl Pişirilir?



Geleneksel çorbalarımızdan biri olan tarhana çeşitli baharatlar, sebzeler ve tahıllarla zenginleştirilmiş besleyici değeri oldukça yüksek bir çorbadır. Tarhana tozu genellikle çorba yapımında kullanılsa da yoğun tadıyla birçok tarife lezzet katmak için baharat olarak kullanılabilir.
Yörelere göre farklı tarifleri olmasına karşın tarhana yapımında kullanılan ana malzemeler un, maya, yoğurt, kapya biber, soğan, domates, sarımsak ve tarhana baharatıdır. Hamur kıvamında yoğurulan malzemeler belirli bir süre ekşitilir ve daha sonra kuruması için parçalarına ayrılır. Son aşamada ise toz haline getirilir. Tarhana tozu serin ve kuru bir yerde saklandığı sürece çok uzun süre bozulmadan tüketilebilir.
Tarhana nasıl pişirilir?
Tarhana hamurun yer alan malzemelere, tarhananın ekşi ya da tatlı oluşuna göre tarhana tozu çeşitli tariflere lezzet katmak için kullanılabilir. Tarhana çorbasının dışındaki çorbalarda, hamur işlerinde, köftelerde, sulu yemeklerde kısaca baharatlı tadına uyum sağlayabilecek bütün tariflere baharat olarak katılabilir. İçerdiği un nedeniyle çorba ve sulu yemeklere aroma katmasının yanında kıvam da kazandırır.
Toz halinde olduğu için tarhananın kullanılmadan önce ılık su ile seyreltilmesi gerekir. Tarhana tozunun iriliğine göre suda bekletme süresi farklılık gösterebilir. Küçük taneli tarhanalarda 15-20 dakikalık bir süre çoğu zaman yeterlidir.
Çorbalarda kullanımı: Tarhana tozunun su ile seyreltilmesiyle hazırlanan çorbalardır. Tavuk, et ya da sebze suyuyla pişirilebilir. Sade tarhana çorbasının dışında çeşitli çorbalara lezzet katmak için de ilave edilebilir. Mercimek, ezogelin gibi çorbalarla uyumlu bir tada sahiptir.
Bakliyat köftelerinde kullanımı: Yoğun baharatlı tadıyla köftelere lezzet katmak için kullanılır. Genellikle mercimek, irmik ve bulgur köftelerine tercih edilir. Aperatif olarak değerlendirilen köfte tariflerinin dışında sulu, ekşili köfte tariflerinde de yer alır.
Hamur işlerinde kullanımı: Çöreklerde, böreklerde, gözlemelerde, tuzlu kurabiyelerde tarhananın kendine has tadını vermesi için kullanılır.
Yumurta yemeklerinde kullanımı: Omletlerde ve yumurtalı yemeklerde baharat olarak kullanılır. Sade olarak sadece yumurtayla hazırlanabileceği gibi ıspanak vb. sebzelerle beraber hazırlanan yumurta yemeklerinde de kullanılabilir.
Kızartma harçlarında kullanımı: Pane benzeri, kaplama harçlarında kuru olarak kullanılır. Baharat ilavesine gerek olmaksızın sadece un veya galeta unuyla karıştırılarak lezzetli bir kaplama harcı elde edilebilir.
  Alıntı Hızlı Cevap