Tekil Mesaj gösterimi
Alt 03 Ocak 2016, 21:29   #1
buse
Avatar Yok
Üyelik tarihi: 15 Nisan 2015
Mesajlar: 12,520
Aldığı Beğeni: 0
Beğendikleri: 0
Standart Kişilik ve Alt Benlik

Kişilik ve Alt Benlik
Eğer kendi zihin sisteminizde alt-benlik dürtülerinin ve dilek ger*çekleştirme işleminin olması size pek gerçekçi gelmediyse, bunun ne*deni Freud’un belirttiği gibi alt-benliğin tamamen bilinçaltında gömülü olmasıdır. Alt-benlik dürtüleri bilincinizin altında kalır. Gerçekten de bu dürtülerin çoğu cinsellik ve saldırganlık temalarına odaklandığı için, bu bilinçaltı bilgilerden hallerimizin olma*ması büyük ihtimalle bizim için daha iyi bir durumdur.





Çevreleriyle etkileşime geçen 2 yaş ve altı çocuklarda, kişilik yapı*sının ikinci kısmı gelişmeye başlar. Benlik (ego), gerçeklik ilkesine gö*re hareket eder. Yani benliğin birinci görevi, alt-benliğin dürtülerini tat*min etmek; ama bunu yaparken içinde bulunulan durumun gerçekleri*ni de dikkate almaktır. Zira alt-benliğin dürtüleri genellikle toplumsal olarak uygun olmayan, bizi tehdit eden biçimde ortaya çıkar. Benliğin görevi, bu dürtüleri bilinçaltında tutmaktır. Alt-benlikten farklı olarak benliğimiz, beynimizin bilinç, bilinç, öncesi ve bilinçaltı kesimlerinde serbestçe hareket edebilir.
Ancak, benliğin tek işlevi alt-benliğin amacına ulaşmasını engelle*mek değildir. Freud, insan davranışının, bir gereksinimimiz karşılan*madığında duyulan gerginliği azaltmaya odaklı olduğunu belirtmiştir. Çok küçük çocukların, anne babalarının tabağından yemek almalarına izin vermekle onların gerginlikleri azaltılabilir. Ancak çocuklar olgun*laştıkça, ne yapabilecekleri ve yapamayacakları konusunda fiziksel ve toplumsal sınırlan öğrenirler. Eğer açsanız, alt-benliğiniz size etrafta gördüğünüz her türlü yiyeceğe saldırmanızı söyler. Ancak benliğiniz bu hareketin kabul edilemeyeceğini anlar.

  Alıntı Hızlı Cevap