Tekil Mesaj gösterimi
Alt 01 Aralık 2015, 22:21   #1
buse
Avatar Yok
Üyelik tarihi: 15 Nisan 2015
Mesajlar: 12,520
Aldığı Beğeni: 0
Beğendikleri: 0
Standart Pantolon Nasıl Dikilir?



Pantolon dikimi aşamaları olarak elbette önce kalıp çıkartılmalıdır. Kalıpsız genellikle pratik bir şekilde kesilerek dikilir. Ancak pantolon dikeceğiniz zaman eğer kalıp kısmında çok pratiğiniz yoksa muhakkak kullanın. Çünkü pantolon dikimi ve kesimi etek kadar kolay değidlir.
Pantolonun kalıp aşamasındaki en önemli bölgesi ağ kısmıdır. Bu yüzden iyi bir kalıp tercih ederseniz sizin için kolay olacaktır. Ayrıca üzerinizde daha şık durması ve netlik kazanması açısından pantolon kesiminde kalıp önemli bir yer kaplıyor. Kumaş seçildikten ve kalıp çıktıktan sonra düz boy ipliğine göre yerleştirerek kesim işlemini yapın. Eğer kalıpta dikiş payı verilmediyse keserlen birer santimetre dikiş payı vermeyi unutmayın.
Pantolon, kesim işlemi tamamlandıktan sonra ilk olarak pensleri varsa pensleri dikin. Ardından iç paça kısmını dikin. Burası çok önemli bir ayrıntıdır. Pantolon dikimi eteğe benzemez. İç kısmını bir seferde dikip çıkmanız gerekiyor. Çünkü iç paça kısmını direk başlayarak dikmezseniz ağ kısmında potluk oluşacak ve dikiş hataları meydana gelecek. İç paçanın bir ucundan başlayarak ağ kısmından da dönerek diğer iç paça ucuna kadar dikin. Ardından yan dikişleri de yaparak pantolunun birleştirme aşamalarını tamamlayın.
Bir sonraki aşama fermuar dikimidir. Aslında fermuarı ilk önce dikerekte yanları birleştirebilirsiniz. Bu şekilde çalışıldığından dolayı son olarak fermuar kısmını dikip üst dikişleri tamamladıktan sonra kemer kısmına geçilir. Standart kemer kesimi 6 santimetredir. Dikiş payları ile birlikte 8 santimetre olur. Eni ise; bel kısmından 2 santimetre fazla kesilmesi gerekiyor.
Kemer kesildikten sonra ütüye gönderilerek yarım kısmına tela yapıştırılır. Ütüde ikiye kırılan kemer daha sonra makineye gönderilir. Makineci ilk olarak 1 santimetrelik dikiş yerinden pantolonun ön yüzüne yerleştirerek dikmeye başlar. Daha sonra kemer uçlarını birleştirerek çevirilmesi yapılır. Kemer ucunun net bir şekilde dikilmesi kesinlikle çok önem taşıyor. Çevirirken ve ucu çıkartılırken daima köşesi tam olmalıdır. Kemerin diğer ucu pantolunun iç kısmına katlanarak ön yüzünden gizli bir dikiş çekilir. Böylece pantolonun sadece paça kısmı dikilerek bitirilir. En son olarak kemer kısmına isteğe bağlı bir ya da iki tane ilik açılır.
  Alıntı Hızlı Cevap