Tekil Mesaj gösterimi
Alt 26 Kasım 2015, 19:57   #1
buse
Avatar Yok
Üyelik tarihi: 15 Nisan 2015
Mesajlar: 12,520
Aldığı Beğeni: 0
Beğendikleri: 0
Standart Rusya'nın İklimi Nasıldır?




17.075.200 km²'lik yüzölçümü ile dünyanın en büyük ülkesi olan Rusya, yüzölçümü nedeniyle farklı iklimlerin görüldüğü bir coğrafyadır. Norveç, Finlandiya, Baltık Denizi, Ukrayna ile batı sınırı komşusu olan Rusya'nın kuzeyinde Kuzey Buz Denizi, doğusunda ise Büyük Okyanus bulunur.
Rusya'nın iklimine etki eden en önemli faktör yüzey şekilleridir. Rusya'nın genelinde kış ayları çok sert geçer ve karasal iklim hakimdir. Bu ülkenin ikliminin en önemli özelliği sonbahar ve ilkbahar mevsiminin çok kısa sürmesidir. Ayrıca yaz ve kış ayları arasında sıcaklık farkı oldukça yüksektir. Hint Okyanusu ülkenin güneyinde, Büyük Okyanus ise doğusunda bulunur. Bu bölgelerden gelen hava kütleleri, ülkenin iç kısmına kadar ilerler. Bununla birlikte ülkenin kuzey ve batı bölümleri Kuzey Buz Denizi ve Atlas Okyanusu etkisinde kalır.
Rusya'da Ocak ayı batıdan doğuya değişiklik gösterir. Petersburg'da -8 derece olan hava, Yakutsk şehrinde -43 derece olabilir. Yaz mevsiminde sıcaklık enlem oranlarına göre değişir. Temmuz ayı ortalama sıcaklığı Kuzey Buz Denizi bölgesinde 4 derece civarındadır. Bu sıcaklık güney bölgelerde 20 dereceye kadar yükselebilir. Ülke genelinde, ortalamalarında büyük farklılıkların olduğu şehirler de bulunur. Rusya'nın Antarktika'ya yakın bölgelerinde sıcaklığın -70 dereceye kadar düştüğü de tespit edilmiştir. Yaz ve kış mevsimlerindeki sıcaklık farkı ülkenin iç kesimlerine doğru gidildikçe artar. Temmuz ve Ocak ayı içerisinde Moskova'da sıcaklıklar 29 derece civarında seyreder. Bu sıcaklık Yakutsk şehrinde 64 dereceye yükselir.
Rusya'nın batı bölgesinde ortalama yağış 200-300 mm'yi bulur. Bu yağış miktarı doğu bölgelere gidildikçe azalır. Sibirya'nın doğusundaki yağış miktarı 400 mm'nin altına düşebilir. Büyük Okyanus kıyıları ise muson rüzgarlarının etkisindedir. Dolayısıyla bu bölgelerdeki yağış oranı daha fazladır. Ülkede kış aylarındaki yağış biçimi kar şeklindedir. Rusya Ovası üzerinde karın yerde kalma süresi 40-200 gün arasında değişir. Bu sayı, Sibirya'da 120-250 arasındadır.
Rusya'nın iklimi ile doğru orantılı olarak bitki ve toprak yapısı da kuzeyden güneye göre doğru bir değişim gösterir. Kuzey Buz Denizi bölgelerinde tundra bitki örtüsü görülürken iç kesimlerde meşe ve ladin ağaçları çok sık görülür.
  Alıntı Hızlı Cevap