Tekil Mesaj gösterimi
Alt 13 Kasım 2015, 23:02   #1
buse
Avatar Yok
Üyelik tarihi: 15 Nisan 2015
Mesajlar: 12,520
Aldığı Beğeni: 0
Beğendikleri: 0
Standart Ev Bütçesi Nasıl Planlanır?



Günümüzde en çok düşünülen konuların başında ev ekonomisi gelir. Evi geçindirmek ve mevcut bütçeyi giderler ile dengelemek için bazı noktalara dikkat etmek ve ev bütçesini doğru şekilde planlamak gerekir.
  • Gelir tespiti: Ev bütçesini planlamanın ilk unsuru, mevcut gelir ve gider dengesini kurabilmek için eve giren toplam para miktarının tespit edilmesidir. Evde yaşayan kişi ya da kişilerin toplam kazancı gelirler hanesine yazılır. Bu şekilde de gelir tespiti yapılmış olur. Evin bir ay boyunca geçinmek için harcayacağı miktar ortaya çıkmış olur.
  • Giderlerin sınıflandırılması: Kişi ya da kişilerin pek çok gider kalemi olabilir. Bu gider kalemleri arasında zorunlu olarak harcanacak olanlar ile lüks tüketim ve yatırım giderleri de bulunur. Ev bütçesi ve harcamalar planlanırken, zorunlu ihtiyaçlar ve giderler ilk olarak kayda geçirilir. Bu giderler arasında eğer ev kira ise kira gideri, su faturası, elektrik faturası, doğalgaz ödemesi, bir aylık mutfak masrafları ve varsa çeşitli borçlar yer alır. Tüm bu kalemler tek tek toplanarak zorunlu giderler ortaya çıkarılır.
  • Zorunlu giderlerin ardından kalan miktarın planlanması: Geçimi sürdürecek ve yaşamayı sağlayacak kadar olan miktarlar ortaya çıkarılıp, toplam gelir rakamlarından düşüldükten sonra, eğer geriye belli bir miktar kalıyor ise kişi ya da kişilerin sosyal yaşantıları ve yatırım fikirleri gibi noktalarda bu para değerlendirilebilir. Geleceğe yatırım için döviz, hisse senedi ya da altın gibi yatırım araçları kullanılabilir iken, nakit olarak bir birikim de sağlanabilir. Bazı akşamlar dışarıda yemek, haftada birkaç akşam eğlenmek için dışarıya çıkmak, seyahat planları kurmak ve tatil için ödemeler yapmak, yine bu arta kalan para ile yapılabilecek işlemlerdir.
Bir örnek üzerinden gitmek gerekirse:
3 kişilik bir ailede, anne ve babanın ortalama 2.000 TL kazandığı ve çocuğun ilkokula gittiği düşünülürse;
  • Toplam gelir; 4000 TL'dir.
  • Zorunlu giderler; 700 TL kira, 300 TL faturalar, 400 TL çocuk için okul ve servis harcamaları ve 500 TL de mutfak masrafları olarak toplam 1900 TL'dir.
  • Sosyal yaşantı, benzin masrafı, yol giderleri ya da lüks tüketimler, kalan 2100 TL ile yapılır. Eğer tüm bu tüketimlerden para artarsa kalan miktar yatırım olarak değerlendirilebilir.
  Alıntı Hızlı Cevap