Tekil Mesaj gösterimi
Alt 13 Kasım 2015, 22:07   #1
buse
Avatar Yok
Üyelik tarihi: 15 Nisan 2015
Mesajlar: 12,520
Aldığı Beğeni: 0
Beğendikleri: 0
Standart Senet Nasıl Tahsil Edilir?



Senet, bir kişinin bir borç karşılığı alacaklıya imza karşılığı düzenleyerek vermiş olduğu bir kıymetli evraktır. Senet düzenlenirken, alacaklı ve alan kişinin olması yeterlidir. İki kişi arasında düzenlenen bir belgedir. Senet üzerinde borçlunun adresi, kişisel bilgileri ve alacağı tutar yer alır. Eğer gerekirse bu senet üzerinde hangi mahkemenin yetkili olduğu bilgisi de yer alabilir.
Senet firma adına düzenlenecek ise, firmanın yetkili kişisinin imzası ve kaşesi yer alacak şekilde düzenlenmektedir. Bono, çek, poliçe olmak üzere üç çeşittir. Senetler Türk Ticaret Kanunu’nun usullerine göre hazırlanmalıdır. Senetin imzalanması için noter veya herhangi bir kurum gerekmez. Her yerde imzalanabilir.
Senet tahsil edilirken; elden ya da banka aracılığıyla gerçekleştirilir. Eğer senedin üzerinde bir vade varsa vade tarihinde, eğer bankaya verilmişse vade tarihini takiben 2 iş günü içerisinde tahsil edilir. Bu tahsilat gerçekleşmeden öncede banka, borçluya ödemesinin yaklaştığını belirten bir ihbarname gönderir. Eğer banka aracılığıyla senedi tahsil edilmiyorsa, alacaklı borçluyu bizzat arayıp kendisinin tahsilatı yapması için bildirmesi gerekecektir.
Genelde piyasada uygulanan sistem, senedi alan kişi ya bunu ciro etmek suretiyle başka birine devreder. Yani mal alabilir, hizmet almış alabilir ve bu senedi ciro olarak kullanabilir. Eğer senet ödenmezse, alacaklı ya yine belirli bir süre verebilir, ya da icra dairesine müracaat ederek, icra takibine başlatabilir. İcra takibi neticesinde ödeme emri borçluya ulaştıktan 10 gün sonrasında borcunu ödemesi gerekecektir. Ancak borçlu 5 iş günü içerisinde itiraz etme hakkına sahiptir. Bu borcun kendisine ait olmadığını veya imzanın kendisine ait olmadığını belirterek bu hakkını gerçekleştirebilir. Tüm bu süreci gerçekleştirmezse, on gün sonrasında tüm mal varlığına icra uygulanır. Borçla birlikte, tüm icra masrafları da borçludan temin edilecektir.
Bu icranın gerçekleşmemesi için borçlu, icra kurumuna borcu taksitli olarak ödemek istediğini belirtebilir. Kurum bu isteğini kabul etmek zorundadır. Taksitlendirme yapılırken de gecikme ve faiz oranları eklenerek ödemeler yapılır. Netice itibariyle borçlu bu şekilde zaman kazanmış olacaktır.
  Alıntı Hızlı Cevap