Tekil Mesaj gösterimi
Alt 13 Kasım 2015, 22:01   #1
buse
Avatar Yok
Üyelik tarihi: 15 Nisan 2015
Mesajlar: 12,520
Aldığı Beğeni: 0
Beğendikleri: 0
Standart Para Piyasası Araçları Nelerdir?



Kişiler veya kurumlar, kısa vadedeki fon ihtiyaçlarını para piyasaları araçları üzerinden karşılayabilmektedir. Bu piyasalarda değerlendirilen finansal varlıkların vade süreleri en az 90, en fazla 1 yıl olarak belirlenmiştir. Sermaye piyasa araçlarında ise bu vade daha uzun olabilmektedir. Para piyasaları araçları, vadelerinin kısa olmalarından dolayı faiz değişimlerinden az etkilenmektedir.
Sermaye ve para piyasasında farklı araçlar kullanılabilmektedir. Bu araçlar şunlardır;
Hazine Bonoları
Hazine bonolarının temel amacı nakit ihtiyacını karşılamaktır. Nakit ihtiyacını karşılamak için, devlet bütçe kanununa göre borçlanma senedi ihraç eder. Hazine bonoları, borsa üzerinden 91, 182, 273 ve 365 gün olarak vadelendirilir. Hazine bonoları kullanıcılarına pek çok kolaylık sağlamaktadır. Kısa vadeli menkul değer olması, geri ödeme riskinin olmaması durumu, gelir vergisinden muaf olması, devlet ihalelerinde teminat görevi görmesi hazine bonolarının sağladığı avantajlardan birisidir.
Finansman Bonoları
Finansman bonoları, işletme ve kuruluşların kısa vadedeki fon ihtiyaçlarını karşılamaktadır. Finansman bonoları da borç senedi olarak kabul edilir. Finansman bonosu ile fon sağlamak işletmelere birçok avantaj sağlamaktadır.
İşletmeler, alternatif göre daha düşük maliyette fon elde edebilmektedir. Bu durum finansman bonoları ile gerçekleşmektedir. Bankaların verdiği kredilerde, faiz dışında istenen komisyonlarda ve banka mevduatı bulundurma zorunluluğu gibi durumlarda finansman bonoları devreye girebilmektedir.
Finansman bonosu ile bankaların kredi vermek için sunduğu kısıtlamalar engellenebilmektedir. Finansman bonoları bu yönden daha esnektir. Finansman bonoları, hazine bonolarında olduğu gibi iskontolu olarak satılabilmektedir. Böylece finansman bonolarının ikincil piyasası bulunmaktadır.
Repo ( Geri Satın Alma Anlaşmaları )
Repo, geri satın alma anlaşmaları üzerinden yapılmaktadır. Repo anlaşmaları ile bir menkul değer, belirlenen vade sonucunda bir fiyattan geri alınabilmektedir. Repo anlaşmasında karşı taraf, vade sonunda söz konusu olan fiyatı geri vermek koşulu ile değeri satın alır. Repo piyasalarında, hazine bonoları ve devlet tahvilleri kullanılabilmektedir.
Banka Bonoları
Bu bonoları, kalkınma ve yatırım bankaları kaynak sağlamak için çıkarmaktadır. Banka bonolarının vadeleri kısa süreli olarak değerlendirilir.
Varlığa Dayalı Menkul Kıymetler
Türkiye'de genelde bankalar ve finans ortaklarının kullandığı araçlardan birisidir. Bu değerler belirli bir faiz ve vade ile ihraç edilebilmektedir.
  Alıntı Hızlı Cevap