Tekil Mesaj gösterimi
Alt 12 Kasım 2015, 21:57   #1
buse
Avatar Yok
Üyelik tarihi: 15 Nisan 2015
Mesajlar: 12,520
Aldığı Beğeni: 0
Beğendikleri: 0
Standart Parite Nasıl Hesaplanır?



Para piyasalarında sıkça kullanılan parite bir para biriminin bir başka para birimi karşısındaki değerini gösterir. Tanımdan da anlaşılacağı üzere parite hesaplamak için para birimlerinin birbirine oranlanması gereklidir.
Bir örnekle daha anlaşılır hale getirelim ;
1 Japon Yen' i ; 2 TL olsun, 1 İngiliz Sterlin'i de; 3 TL olsun;
Sterlin- Yen paritesi 3/2 yani 1.50 olur. Sterlin- TL paritesi ise 3/1 yani 3 olur.
Diğer bir deyişle parite bir para biriminin bir başka para birimine bölünmesi ile hesaplanır. Para piyasalarında 2 çeşit Parite vardır. Bunlar Majör ve Minör paritelerdir. Majör pariteler, ekonomisi çok güçlü olan ve politik riskler tarafından tehdit edilmeyen, sağlam, dinamik ve gelişmiş ülkelerin para birimlerinin kendi aralarında birbirine oranlanması ile oluşan partelerdir. Minör pariteler ise ekonomileri daha kırılgan olan ülkelerin para birimleri ile yukarıda belirttiğimiz güçlü ülkelerin para birimlerinin arasında oluşturulan oranlamalardır. Majör paritelerde, iki majör para birimi, minör paritelerde ise bir majör para birimi ile bir minör para birimi oranlanarak parite değerleri tespit edilir.
Para piyasası oyuncuları 5 gün 24 saat uluslararası döviz piyasalarında pariteleri kullanarak alım- satım yapabilirler. Siz de eğer isterseniz bankalarda hesap açıp internet bankacılığı aracılığı ile parite işlemleri yapabilirsiniz. Ama unutmamak gerekir ki diğer tüm para piyasası araçlarında da olduğu gibi parite işlemlerinde de yüksek montanlı kayıplar yaşabilirsiniz. Bu nedenle konu hakkında tam bilgiye sahip olmadan ve risklerini net olarak bilmeden parite işlemi yapmamalısınız.
  Alıntı Hızlı Cevap