Tekil Mesaj gösterimi
Alt 11 Kasım 2015, 19:57   #1
buse
Avatar Yok
Üyelik tarihi: 15 Nisan 2015
Mesajlar: 12,520
Aldığı Beğeni: 0
Beğendikleri: 0
Standart Satış Analizi Nasıl Yapılır?



Şirketlerin aylık ve yıllık olarak sağladığı kazanç ve zararların belirli planlar dahilinde incelenmesi gerekmektedir. Bu nedenle satış analizleri yapılır. Satış analizleri şirketlerin nasıl bir performansta olduğu hakkında bilgi vermektedir.
Satış analizi, bir firmanın satış genişliğinin ve performansının güçlü yanları ve yetersiz olduğu alanların detaylı bir şekilde incelenmesi sonucu yapılır. Örnek olarak, bir şirketin satış hacminin genişlemesine rağmen kâr oranının düşmesi, bu durumun analiz edilmesi gerektiği anlamına gelmektedir. İş alanlarının genelinde, sipariş, ürün ve müşteriler satış payının büyük bir kısmını oluşturmaktadır. İş literatüründe bu duruma buz dağı denilmektedir. Satış analizi sonucunda meydana gelen bir zararı düzenlemek için satışların paylaştırılması ve riskin azaltılması gerekmektedir.
Satış analizi, satışın hangi oranda güçlü ve zayıf olduğunun nedenini ortaya koyamaz. Bu durumu satış yöntemi yanıtlamaktadır. Satış analizi sadece bu gücü ve zayıflığı ortaya koyar. Verileri bulmak satış analizinin konusu iken yorumlama görevi satış yönetimine aittir.
Satış analizini şirketler adına etkili kılan bir diğer özellik ise faydalanabilecek fırsatlar hakkında bilgi vermesidir. Satış analizleri iş ile ilgili zayıf yönleri ortaya koyduğu için piyasadaki gücünüz hakkında bilgi verebilmektedir. Firmalar satış analizi yaparken şu kategorilerde değerlendirme yapar;
Güçlü Olan Yönler
Firmanızı rakiplerinizden üstün kılan özellikler bu alanda değerlendirilir. Rakipler ile nasıl bir yarışta olunduğu ve düşük maliyetle rekabette nasıl bir üstünlük sağlanacağı belirlenir. Piyasadaki müşterilerin ve firma sahiplerinin şirketinizi güçlü bulup bulmadığı tespit edilir. Firmaya satış ortamı yaratan faktörlerin neler olduğu bulunur.
Zayıf Olan Yönler
Bu alanda da firmanızının hangi alanları geliştirmesi gerektiği belirlenir. Yapılması potansiyel hataların neler olduğu ve satışı hangi alanların olumsuz etkilediği hakkında bilgis sahibi olunur.
Fırsatlar ve Tehditler
Bu bölümde de firmanın ciddi anlamda borç veya nakit akışı sorunu olup olmadığı belirlenir. Teknolojik anlamda meydana gelen gelişmelerin nasıl avantaja dönüştürüleceği gibi konular hakkında bilgi sahibi olunur.
Satış analizi yaparken gerçekçi ve titiz davranmak gerekmektedir. Bu analizi her faktörden doğru bir şekilde incelemek satış stratejisi açısından oldukça önemli ve değerlidir.
  Alıntı Hızlı Cevap