Tekil Mesaj gösterimi
Alt 10 Kasım 2015, 20:21   #1
buse
Avatar Yok
Üyelik tarihi: 15 Nisan 2015
Mesajlar: 12,520
Aldığı Beğeni: 0
Beğendikleri: 0
Standart Tahvil Nasıl Hesaplanır?



Tahvil, vadesi bir yıl ya da daha fazla olan borçlanma senetlerine verilen isimdir. Tahviller, devlet tarafından ya da şirketler tarafından ihraç edilirler ve tahvil sahibine borçlanmış olurlar. Özellikle devlet tahvilleri oldukça güvenlidir. Bu sebeple tahvil fazlaca tercih edilen yatırım aracıdır.
Tahviller düzenli aralıklarla faiz getirisi sağlarlar. Söz konusu faiz sabit ya da değişken olabilir. Faiz oranına, tahvili ihraç eden taraf karar verir. Bu getirinin yanısıra, belirlenen vadede son faiz ödemesi ve söz konusu anaparanın geri ödenmesi söz konusudur. Anaparanın son faiz ödemesiyle birlikte vadede ödenmesi mümkün olacağı gibi, vade boyunca taksit taksit de ödenmesi de mümkündür.
Tahvil getirisini hesaplamada kullanılan genel bir formül vardır. Bu formüle göre tahvilin getirisi;
(Ana Para / 100) * (Basit Faiz / 365) * Vadeye Kalan Gün Sayısı
şeklinde hesaplanır.
Örneğin,
Anapara: 1000 , Kullanılacak Basit Faiz: %12, Vadeye Kalan Gün Sayısı:250
(1000 / 100) * (12 / 365) * 250 = 82,19 aylık taksit tutarı olacaktır.
Faiz oranlarıyla tahvil fiyatı ters orantılıdır. Yani faizlerin artması bu borçlanma senedinin fiyatını düşürürken, düşmesi de fiyatı artıracaktır.
Tahvil ihraç eden kurumların ve özellikle bankaların internet üzerinden kolayca ulaşabileceğiniz tahvil getirisi hesaplama uygulamaları da mevcuttur. Anaparanın, kullanılan basit faizin ve vadeye kalan gün sayısının sisteme girilmesiyle, tahvilin getirisi kolayca hesaplanabilir.
  Alıntı Hızlı Cevap