Tekil Mesaj gösterimi
Alt 10 Kasım 2015, 20:08   #1
buse
Avatar Yok
Üyelik tarihi: 15 Nisan 2015
Mesajlar: 12,520
Aldığı Beğeni: 0
Beğendikleri: 0
Standart Finansal Risk Yönetimi Nasıl Yapılır?



Globalleşme ve teknolojinin gelişmesi ile şirketler hızlı bir şekilde kararlar almaktadırlar. Alınan bu hızlı kararlar piyasalardaki dalgalanmalara sebep olmaktadır ve bu dalgalanmalar, şirketlerin amaçlarına ulaşmada bir risk yaratmaktadır. Bundan dolayı şirketler analizlerini etkin bir şekilde gerçekleştirip, amaçlarına ulaşmayı engellemeyecek olan risk seviyesini belirlemeli ve uygun stratejiyi belirlemelidirler.

Finansal Risk Yönetiminin uygulanmasında beş aşama bulunmaktadır :
1. Aşama Riskin ve bu riskin sebeplerinin tanımlanması
İlk aşamada risk belirlenir, bu riskin hangi sebeplere bağlı olarak etkilendiği bulunur, sonuç olarak da bağımlı ya da bağımsız değişkenlerinin neler olduğu analiz edilir. Bazı durumlarda riskler, şirketlerin finansal performansını doğrusal (linear) olarak etkilerken, bazı durumlarda risk-sonuç ilişkisi doğrusal olmayabilir (non-linear). Bağımlı ve bağımsız değişkenler arasındaki bağın belirlenmesinde en etkili yöntem grafik ile gösterimdir. Riskin tanımlanmasında şu noktalara dikkat edilmelidir :
  • Riske sebep olan makroekonomik faktörlerin belirlenmesi
  • Riskin etkisinin şiddetinin ve yönünün belirlenmesi
  • Riskin özel/yapısal sebeplerinin belirlenmesi
2. Aşama : Riskin tutarının ölçülmesi
İkinci aşamada, riskin değerinin artırılıp azaltılmasının şirketin finansal performansına ne derecede etki ettiği belirlenir. Bunun için duyarlılık analizi ve simülasyon programlarından yararlanılır. Riskin ölçülmesi aşamasındaki hata sonucunda yanlış stratejiler oluşturulur, bundan dolayı bu aşamada yapılan analizler büyük öneme sahiptir. Eğer risk olduğundan daha az hesaplanırsa, şirketler düşük risk seviyesini değerlendirmek adına alması gerektiğinden daha fazla risk almış olacaktır. Bu tür hatalarda riskin gerçekleşmesi durumunda büyük kayıplarla karşılaşılmaktadır. Eğer risk olduğundan daha fazla hesaplanırsa, fırsat maliyeti ortaya çıkacaktır. Yani şirket olası kazancından vazgeçmiş olacaktır.
3. Aşama : Riskin işletmenin amacına ulaşmasındaki etkisinin belirlenmesi
Bu aşamada, öncelikle finansal risk yönetimin riskten kaçınmak için mi yoksa kazanç sağlamak için mi uygulanacağına karar verilmelidir. Bunun uygulanması sırasında da klasik risk yönetim tekniklerinin mi yoksa türev araçlarına dayalı (derivative based) tekniklerinin mi seçileceği belirlenmelidir. Bu kararlar verilirken tekniklerin sınırlarının ve özelliklerinin ortaya konulması gerekir. Çağdaş finansal risk yönetim anlayışına göre birkaç değişik finansal risk yönetim tekniğinin birlikte, birbirlerinin risklerini azaltacak veya önleyecek ve yetersizliklerini giderecek şekilde blok halinde uygulanmasının en uygun yöntem olduğu kabul edilir.
4. Aşama : Risk limitinin belirlenmesi
Bu aşamada, şirketin amacına ulaşmasında göze alınabilecek olan risk limitleri belirlenir. Limitler riskin tutarının ölçülmesi aşamasındaki analizlere göre belirlenir.
5. Aşama : Riski önlemeye yönelik stratejinin belirlenmesi
Şirketin riskleri engellemek veya kontrol altına almak için bir takım stratejiler oluşturması gerekir. Bu stratejiler, hesaplanan riskin büyüklüğü ve şirketin göze aldığı risk limitine göre mevcut riskleri ihmal etmekten tam koruma altına almaya kadar çeşitlilik gösterebilir.
  Alıntı Hızlı Cevap