Tekil Mesaj gösterimi
Alt 10 Kasım 2015, 20:07   #1
buse
Avatar Yok
Üyelik tarihi: 15 Nisan 2015
Mesajlar: 12,520
Aldığı Beğeni: 0
Beğendikleri: 0
Standart Miras Paylaşımı Nasıl Yapılır?



Miras paylaşımı, Miras Hukuku'nun ilgilendiği önemli problemlerden biridir. Mirasçıların, söz konusu mirastan ne ölçüde faydalanacağı, bazen karmaşık hale gelebilir.
Öncelikle, miras bırakan kişinin çocuk ve torunları (mirasçının altsoyu diye adlandırabileceğimiz kişiler), mirastan eşit pay alma hakkına sahiptirler. Kişinin çocukları, torunları ve torunlarının çocukları birinci zümrede altsoy olarak kabul edilir. Eğer çocuklardan biri, miras bırakanın kendisinden önce vefat etmiş olursa, bu durumda miras hakkı vefat eden çocuğun çocuğuna kalacaktır. Bu durumda hayatta olan çocuklar ve torun mirastan eşit pay alırlar. Eğer miras bırakan kişinin çocuk ve torunları yoksa, kişinin anne ve babası mirastan faydalanabilir. Bu durumda, miras bırakan kişinin anne ve babası mirastan eşit pay alma hakkına sahip olurlar. Miras bırakan kişinin anne ve babası ikinci zümre mirasçı olarak kabul edilir. Eğer, kişinin hem altsoyu hem de anne ve babası hayatta değilse, büyük anne ve büyük baba mirastan pay alma hakkına sahip olacaklardır. Bu durumda, büyük anne ve baba da üçüncü zümre mirasçılardır. Sıralama yapılırken, birinci zümre, ikinci zümre ve üçüncü zümre sıralaması takip edilir.
Evlilik dışı çocukların mirastan evlilik içinde doğmuş gibi pay alabilmeleri için, bu evlilik dışı çocuk ile miras bırakan kişi arasında yasal soybağı kurulmuş olmalıdır.
Miras paylaşımında, miras bırakan kişinin eşinin hayatta olup olmaması da bir diğer önemli faktördür. Eğer eş ve miras bırakanın alt soyu mirasçı olacaklarsa, eş mirasın çeyreğini alır. Eş ve miras bırakan kişinin anne ve babasıyla mirasçı olacaklarsa, eş mirasın yarısını alır. Son olarak, eğer eş ve miras bırakan kişinin büyük anne ve babasıyla mirasçı olacaklarsa, eş mirasın dörtte üçünü alacaktır.
Vasiyetle bırakılan miraslara gelince, miras bırakanın ölmeden önce vasiyetname aracılığıyla miras bıraktığı kişi, miras bırakanın ölümüyle mirasçı durumunda olmaz. Ancak, miras bırakan kişinin mirasçılarından bu evi talep etme hakkına sahip olacaktır. Burada ''saklı pay'' söz konusudur.
Miras konusunda dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta, miras bırakan kişinin çocukları arasında yaş ve cinsiyet ayrımı yapılamayacağıdır.
  Alıntı Hızlı Cevap