Tekil Mesaj gösterimi
Alt 10 Kasım 2015, 20:03   #1
buse
Avatar Yok
Üyelik tarihi: 15 Nisan 2015
Mesajlar: 12,520
Aldığı Beğeni: 0
Beğendikleri: 0
Standart Hazine Arazisi Nasıl Alınır?



Hazine arazileri devlete ait olup taşınmaz mülkler, devlete ait olanlar için genel hükümlere göre üç şekilde satılabilmektedir. Genel hükümlere göre, özel kanunlara göre ve doğrudan olmak üzere değerli hazine arazileri satılabilmektedir.
Hazine arazisi satın alabilmek için bazı kriterlere uyulması gerekmektedir. Yapılan yasal düzenlemelere göre aşağıdaki koşulları sağlayan kişiler hazine arazisi satın alabilmektedir.
  • Yasal yerleşime alanına sahip olan kişiler
  • Türkiye'de tebligat adresi bulunan kişiler
  • T.C kimlik numarasını gerçek kişi olarak,kimlik numarasını da tüzel kişi olarak bildiren kişiler
  • Hazine arsası ilanında bulunan geçici teminat miktarını yatıran kişiler,
  • Hazine arazisi ile ilgili olarak defterdarlık ve malmüdürlüğü tarafından tasdiklenen arazilerin belgelerini temin eden kişiler
Hazine arazisi satın almak isteyen kişiler yukarıdaki şartları karşıladığı takdirde, dilekçe ile taşınmaz malın bağlı olduğu malmüdürlüğü, defterdarlık, emlak müdürlüğü veya milli emlak müdürlüğüne başvuruda bulunması gerekmektedir.
Hazine arazini devralacak kişiler, belirlemiş oldukları değerli arsanın özelliklerini ada, yüzölçüm veya parsel olarak dilekçece belirtmek zorundadır. Bununla birlikte arsanın açık adresi ihale günü ve saati süresince bildirilmelidir.
Arsanın satın alınmasının ardından satış bedelinin taksitle ödenmesi durumunda arsa bedelinin en az dörtte biri peşin olarak ödenmek zorunadadır. Bu ödeme dışında kalan taksitlerin belirlenen kısmı en fazla iki yıl içerisinde eşit taksitler halinde veya üçer aylık periyotlar halinde kararlaştırılmış kanuni faiz ile birlikte tahsil edilebilmektedir.
Hazine arazisi belirlen fiyatta taksitle ödenmesi durumunda idare ve alıcı arasında imzalanması gereken taksitli satış sözleşmesi arsanın satıldığı gün imzalanmalıdır.
Hazine arazilerinin satışa çıkarılması durumunda hazine taşınmaz malının bedeli idare tarafından belirlenmektedir. Daha sonra sonu. ihale komisyonu karara bağlanmakta ve satış esnasında hazine arazisinin konumu ve özellikleri göz önünde bulundurulmaktadır.
Hazine arazilerinin satışı durumunda bedelin hesaplanması için hazine arsası sahibi kuruluşun veya bilirkişinin evraklarına başvurulur. Bir hazine arazisinin değerini artıran birçok unsur bulunmaktadır. Hazine arazilerinin taşınmaz imar durumu, bina ve inşaat alanı büyüklüğü, işeyleri ve merkezi yerlere yakınlığı, ulaştırma ve belediye hizmetleri, bitki örtüsü, toprak yapısı gibi etkenler arazinin değerini etkilemektedir.
  Alıntı Hızlı Cevap