Tekil Mesaj gösterimi
Alt 09 Kasım 2015, 20:43   #1
buse
Avatar Yok
Üyelik tarihi: 15 Nisan 2015
Mesajlar: 12,520
Aldığı Beğeni: 0
Beğendikleri: 0
Standart Kira Artışı Nasıl Hesaplanır?



Belirli bir taşınmazın kullanım haklarının bir başka kişiye belirlenen veya belirlenmeyen bir müddetçe bir başka kişiye devredilmesine kiralama işlemi denmektedir. Ülkemizde kiralama faaliyetleri borçlar kanununa göre yapılmaktadır. Kira artış bedeli de yine borçlar kanunu çerçevesinde hesaplanır?
Kira Zammı Nasıl Yapılır?
Mülkü kiralayan kişi mülkün kullanım bedeline, kiracının mülkü kullandığı her sene sonunda zam yapma hakkına sahip olmaktadır. Bu konuda yapılan kira sözleşmesinde herhangi bir madde bulunmuyorsa zam işlemi yıllık olarak gerçekleştirilir. Ancak kiralayan ve kiraya veren kişiler arasında yapılacak kira sözleşmesinde taraftarın mutabık olması durumunda zam süresi 1 yıldan az veya 1 yıldan uzun sürede gerçekleşebilir.
Kira Artış Bedeli Hesaplaması
Kira Artış bedelinin borçlar kanununa göre hesaplandığını ifade etmiştik. Borçlar kanuna göre kira bedel artışı; üretici fiyat endeksinin bir önceki yılın aynı ayındaki üretici fiyat endeksi arasındaki artış oranına göre hesaplanır. Mülke yapılacak kira artış bedeli bu üretici fiyat endeksindeki artış bedelini geçemez.Bu oranı Türkiye İstatistik Kurumu’nun resmi internet sayfasından rahatlıkla ulaşılabilmektedir.
Kira Artış Bedelinde Anlaşmazlık Bulunması Durumu
Kira artış bedelinde herhangi bir anlaşmazlık bulunmaması durumunda mahkemeye başvurulur. Hakim meskenin durumunu da göz önünde bulundurarak artış bedelini bir önceki yılın üretici fiyat endeksi artışı oranında belirler.
Kira artış bedelindeki üretici fiyat endeksi artış oranı hesabı sadece meskenlerde kullanılır. İş yerleri için 2020 yılına kadar ÜFE artışının belirleyici unsur olarak kullanılması zorunlu değildir.
  Alıntı Hızlı Cevap