Tekil Mesaj gösterimi
Alt 09 Kasım 2015, 20:30   #1
buse
Avatar Yok
Üyelik tarihi: 15 Nisan 2015
Mesajlar: 12,520
Aldığı Beğeni: 0
Beğendikleri: 0
Standart Menkul Kıymet Nedir?



Karşılığı belirli bir tutar olan birbiriyle tıpatıp aynı özelliklere sahip ve bir seri halinde çıkarılan ortaklık ve alacaklılık ifade eden kıymetli evraklara menkul kıymet denir.
  • Menkul kıymetler, sermaye piyasası araçlarıdır. Bu nedenle şartlarını Sermeye Piyasası Kurulu belirler.
  • İster kısa vadeli ister uzun vadeli olsun yatırım güdüsüyle satın alınır.
  • Sahiplerine dönemsel gelir sağlarlar.Yani belirli zaman aralıklıklarıyla sahibine nakit akımı olur.
  • Kıymetli evrak olduğu için Kıymetli Evrak Hukuku'na tabidirler.Bir menkul kıymetin temsil ettiği hak belgeden ayrı kullanılıp devredilemez.Söz konusu olan hak senet ibraz edilerek kullanılır ve devredilir.
  • Bir menkul kıymetin iki değri vardır. Birincisi örneğin tahvilde olduğu gibi üzerinde yazılı olan yani nominal değer dir.İkincisi ise tahvilin piyasaya arz edilmesiyle oluşan talepleri karşılığında ortaya çıkan piyasa değeri dir.
  • İkincil piyasada karşımıza çıkan bazı menkul kıymet türleri ise şunlardır :
  1. Varlığa Dayalı Menkul Kıymetler:Finans sektöründeki kimi kurumların vadesinden önce alacağını likit hale getirmek amacıyla çıkardığı araçlardır.Örnek olarak ticari bankaların(veya benzer kurumların) açtığı krediler, leasing sözleşmesiyle doğan alacaklar vb. gösterilebilir.
  2. Varlık Teminatlı Menkul Kıymetler:Finans sektöründeki bu kurumların çıkardıkları az önce sözünü ettiğimiz araçlara karşı diğer alacaklarını teminat gösterirler. Böylece menkul kıymetlerin ödenmeme riskini azaltmış olurlar.
  3. Hisse Senedi: Bir anonim şirketin sermayesinin birbirine eşit paylardan bir parçasını temsil eden ve kanunlara uygun olarak düzenlenen belgedir.
  4. Tahvil: Devlet veya anonim şirketlerin ödünç para bul*mak için çıkardıkları vadesi bir yıldan uzun olan borç senetlerine tah*vil denir.
  5. Hazine Bonosu: Vadesi bir yıldan daha kısa süre olan devlet iç borçlanma senetleridir.
  6. Katılma İntifa Senedi (KİS): Ortaklıkların satıldığında nakit elde etmek için, ortaklık haklarına sahip olmaksızın, kardan payalma, tasviye bakiyesinden fayda sağlama, yeni bir pay alma gi*bi haklar sağlayan menkul kıymetlerdir.
  7. Gelir Ortaklığı Senedi (GOS): Belli bir kamu altyapı tesi*sinin belli bir süre içindeki gelirinin belli bir oranındaki bölü*müne karşılık gösterilen kamu ortaklığı idaresi tarafından çı*karılan bir menkul kıymettir.
  8. Banka Bonoları ve Banka Garantili Bonolar: Kalkınma ve yatırım bankalarının finansman temin etmek amacıyla çıkardıkları borç senetlerdir. Alacak hakkı sağlar.ortaklık söz konusu değildir.
  Alıntı Hızlı Cevap