Tekil Mesaj gösterimi
Alt 09 Kasım 2015, 20:29   #1
buse
Avatar Yok
Üyelik tarihi: 15 Nisan 2015
Mesajlar: 12,520
Aldığı Beğeni: 0
Beğendikleri: 0
Standart Piyasa Analizi Nasıl Yapılır?



Piyasa analizi, pazarda gerçekleşen alım satım işlemleri gibi, bunları etkileyen faktörleri tespit edilip ortaya çıkarmaktır. Pazar analizi (piyasa analizi), dışsal analiz, içsel analiz olarak iki aşamadan oluşur. İçsel analiz , şirketin kendi performansını tespit etmek için gerçekleştirilir. Dışsal analiz ise başarı için sahip olunması gereken yetkinlikleri belirlemeli ve bir program yapılmalıdır. Şayet mevcut bir şirket için bu çalışma yapılıyorsa ilk aşama şirketin performansının analizlendirilmesi gereklidir.
Bu aşamada, karlılık, satışlar, müşteri memnuniyeti, satış kanalı memnuniyeti, ürün kalitesi, çalışanların kapasitesi gibi konular belirlenir. İkinci aşamaya geçildiğinde birinci analiz sonucuna göre güçlü ve zayıf taraflar, engeller, belirsizlikler tespit edilir.
Piyasa analizinin en önemli kısmı dışsal analizdir. Claude Hapkins'in dediği gibi 'insan rakibini, ötekilerin neler önerdiğini, insanların ne istediğini bilmelidir'. Tam da bunu dışsal analizin uygulanılmasıyla yapabiliriz. Dışsal analiz dört boyutta gerçekleştirilir.
Müşteri Analizi
Müşteri analizi, müşterilerin ilgili olan taraflarının belirlenmesi ve karşılanmamış ihtiyaçların belirlenmesi adımlarından oluşmaktadır. Bu segmantasyonun hedefi, ürününüzü markanızla en alakalı müşteri gruplarını bulmaktadır. Ya da rakiplerinizin ilgi göstermediği ama sizin yönelebilceğiniz müşteri bulmaktadır. En kullanılabilir segmantasyon metodu ihtiyaç - fayda bazında olandır.
Müşteri analizinin en heyecanlı kısmı karşılanmamış ihtiyaçların tespit edilmesidir. Çünkü karşılanmamış ihtiyaçlar pazarda atılım yapmak isteyen firmalara kuvvetli bir büyüme etkisi yaratabilir.
Rakip Analizi
Rakip analizi, dışsal analizin ikinci bölümüdür. Hedef ise müşteri analizinden çıkan sonuçlara karşı bir yöntem geliştirmektedir. Rakip analizinin ilk aşamasıda rakiplerinizi belirlemek gerekir. Bu aşamada rekabete daha kapsamalı bir yaklaşım sergilenmesi gerekir.
Sektör/Pazar Analizi
Sektörlerin büyümesi, güçlülüğü 5-10 senelik zamandan sonra pazardaki büyüme tredlerinin anlaşılması gerekir. Bu bilgi ile karlılık oraanları rakamsal düzeyde belirlenir ve yatırım amaçlı alınan kararlara yön verililebilir. Sektörlere derin ve geniş çaplı yaklaşılmalıdır. Sektörün büyüklüğü hem miktar hem ciro olarak önemlidir.
Çevre Analizi
Çevre analizinin kısa vadede etkileri çok az olur. Çevre analizinin iş ortamlarına etkisilerinin tespiti müşteri rakip ve sektör analizlerine göre daha kolaydır.
Çevre analizinde takip edilecek trendler şunlardır ; 1). Teknolojik gelişmeler, 2).Tüketici Trendleri 3).Ekonomik ve Yasal gelişmeler
Bütün bu dışsal analizin aşamalarından sonra piyasanın ne kadar verimli olduğunu, yatırımlarımızı nasıl bir strateji uygulayarak belirleyeceğimizi, rekabetleri bu analizler yardımıyla gerçekleştirebiliyoruz.
  Alıntı Hızlı Cevap