Tekil Mesaj gösterimi
Alt 09 Kasım 2015, 20:16   #1
buse
Avatar Yok
Üyelik tarihi: 15 Nisan 2015
Mesajlar: 12,520
Aldığı Beğeni: 0
Beğendikleri: 0
Standart İthalat Nasıl Yapılır?



Dünya üzerinde, ülkelerin bir çok ticaret alanı ve pazarları bulunmaktadır. Ülkeler, toprakları üzerinde yaşayan vatandaşlarının ihtiyaçları üzerine, üretim ve ticarette bulunmaktadır. Bu ticaret çeşitlerinden biri de ithalat yani dış alımdır. İhtiyaçlar doğrultusunda yapılan ithalat ve ihracat ülkeler ekonomosi, gelişimi ve kültürel etkileşimi geliştirir.
İthalatı özet ile tanımlayacak olursak; ülke dışında yani yurtdışında üretilen herhangi bir malın, ülke içinde yaşayan kurum, kuruluş ya da şahıslarca ihtiyaç üzerinde satın alınmasıdır. Bu satın alma işlemi için en önce satın alınacak ürün belirlenmeli ve daha sonra gerekli şartlar oluşturulmalıdır. Yani ürün seçimi tamamlandıktan sonra Türkiye Cumhuriyeti için de mukim ve vergi numarası olan tüzel ya da gerçek bir şahıs gerekmektedir. Gerçek bir şahsın T.C numarası yeterli olmaktadır. İlk defa ithalat yapacaklar için bizim ülkemizde de belli kurallara göre yapabileceklerini unutmamaları gerekir. İthalat işlemini yapacak şahıs en önce olarak, daha önce bu işlemi yapmadıysa gümrük idaresine kayıt olması gerekmektedir. Gümrük idaresine kayıt olmak için gereken evraklar şöyledir.
  • Yetkililerin kimlik sureti
  • Vekaletname (temsil ile işlem yapılması için)
  • Faaliyet Belgesi (tüzel şahıslar için)
  • Vergi Mükellefiyet Yazısı (tüzel şahıslar için)
  • Ticaret Sicil Gazetesi (tüzel şahıslar için)
  • İmza sirküleri (tüzel şahıslar için) ve İmza Beyannamesi (gerçek şahıslar için)
Yukarıda sayılan gereklilikler bütün ithalat yapılacak ürünler için geçerlidir. Bunlar ithalat için genel yani rutin uygulamalardır. Bu uygulamalardan sonra yapılacakalar arasında ithalat yapılan ürünler için unutulmaması gereken bazı önemli noktalar bulunuyor. İthalat yapılacak ürünlerde, ürünün tabi olduğu mevzuat çerçevesine göre ürünün vergisi de ödenmekte ve yanı sıra ardiye ücreti ve gerekli izinler de alınır. Özet ile:
1- İthal eşyanın ismi belirlenir.
2- İthal eşyanın gümrük tarife istatistik pozisyon numarası belirlenir.
3- İthal eşyalara dair yasaklar, kontroller ve izinler kontrol edilip alınır.
İthalat işlemi için, gerekli evrakların ve işlem sırasının hassasiyet ile uygulanması çok önemlidir.
  Alıntı Hızlı Cevap