Tekil Mesaj gösterimi
Alt 08 Kasım 2015, 16:26   #1
buse
Avatar Yok
Üyelik tarihi: 15 Nisan 2015
Mesajlar: 12,520
Aldığı Beğeni: 0
Beğendikleri: 0
Standart Distribütörlük Nedir?



Modernleşen dünyamızda rekabetin artmasıyla birlikte, sektöründe iyi olan firmalar ürün ve hizmetlerini daha fazla kişiye ulaştırmak için bazı stratejiler geliştirmişlerdir. Kendi sektörlerindeki lider firmaların geliştirdiği bu strajilerden biri de distribütörlüktür.Bu yazımızda distribütörlük nedir onu açıklamaya çalışacağız.
  • Distribütörlük Nedir?
Distribütörlük kendi sektörlerinde lider olan firmaların, üretikleri ürün ve hizmetleri daha fazla kişiye ulaştırabilmek için bazı girişimcilere, ürünlerinin satış ve dağıtımına yardımcı olmak için sözleşme dahilinde bazı hakları vermesidir. Yapılan bu distribütörlük sözleşmesi dahilinde, girişimciye verilen satış ve dağıtıma yardımcı olma hakkı karşılığında, ana firmanın girişimciden yapılmasını istediği bazı tutundurma cabaları vardır. Bu tutundurma çabalarını reklam, dağıtım, pazarlama, teknik servis, depolama, ulaşım ve müşteri memnuniyeti şeklinde sayabiliriz.
  • Distribütörlük Nasıl Verilir?
Firmalar distribütörlük verirken, satış ve dağıtım çabalarında yardımcı sağlamak, firma ve markasının reklamını yaptırmak, teknik destek sağlamak, depolama ve müşteri memnuniyetini arttırmayı amaçlamıştır. Distribütörlük verilmesinin bir başka önemli amacı ise; distribütörlük verilen girişimciden, başka distribütörlük verilebilecek bireyler bulmasını istemektir.
Vision Distribütörü : Firmanın felsefesi ve fikirlerini yayan, ana şirketin ürettiği mal ve hizmetler hakkında danışmanlık yapan, satış yapma konusunda eğitimler veren ve firmanın alabileceği kararları almasında yardımcı olan kişidir. Vision distribütörü olacak kişinin 18 yaşını doldurmuş olması gerekmektedir.
  • Distribütörlük Verilen Kişinin Yükümlülükleri
Distribütörlük sözleşmesi ile distribütörlük verilen kişi ana firmaya karşı bazı yükümlülüklere sahiptir. Bu yükümlülüklerin en başında garantörlük yapmak gelir. Ayrıca garantörlük yanında ana firmanın satış ve dağıtım çabalarına yardımcı olmak, mal ve hizmetlerin reklamını yapmak, teknik destek sağlamak, müşteri memnuniyeti sağlamada yardımcı olmak, müşterileri ürün ve hizmetler hakkında bilgilendirmektir. Ayrıca distribütörün gerçekleştireceği bu faaliyetlerde, kazancı bağımsızdır ve kendi namına satış yapar. Bu özellik distribütöre satış ve dağıtımdan kaynaklı risklere katlanma yükümlülüğü de getirir. Karşılıklı olarak sözleşmenin feshi durumundan sonra bile, distribütörün ana firmanın sahip olduğu ticari sırları saklaması gerekmektedir. Aksi taktirde ana firma, distribütörün iş ve ticaret ahlakına uygun davranmadığı sebebiyle dava açma hakkı vardır.
Üretici firmaların büyük çaba ve maliyetlerle ürettikleri mal ve hizmetleri uygun zamanlama ile uygun pazar alanında müşterisiyle buluşturması bazen pek mümkün olmayabiliyor. Mümkün olsa bile, bu üretici firma için çok büyük maliyetler anlamına gelir. Bu yüzden maliyetlerini düşürmeye çalışan ve karını maksimize etmeye çalışan ana firmaların distribütörlük ataması zorunlu bir hal almıştır. Bizim ülkemizde de distribütörlük büyük bir öneme sahiptir. Fakat bizim ülkemizde işleyen bu sistem genelde coğrafi bölgelere ayrılarak gerçekleştirilmektedir.
  Alıntı Hızlı Cevap