Konu: IMF Nedir?
Tekil Mesaj gösterimi
Alt 08 Kasım 2015, 16:19   #1
buse
Avatar Yok
Üyelik tarihi: 15 Nisan 2015
Mesajlar: 12,520
Aldığı Beğeni: 0
Beğendikleri: 0
Standart IMF Nedir?



IMF (International Monetary Fund) ya da Türkçe adıyla Uluslararası Para Fonu, dünyada mali sistemin işleyişini düzenler. Merkezi Washington'da bulunan fonun başkanı 2011 yılından beri Fransa eski maliye bakanı Christine Madeleine Odette Lagarde'dir.
IMF, 1944 yılında Amerika Birleşik Devletleri’nin Bretton Woods kasabasında kurulmuştur. 1945 yılında 29 üyesi tarafından anlaşma metni imzalanmıştır. 1947 yılında fiilen çalışmaya başlamıştır. IMF'den borç alan ilk ülke Fransa'dır. 2011 yılı verilerine göre 187 üyesi bulunmaktadır. Ülke ya da ülke gruplarını temsik eden 24 direktör bulunmaktadır. 160 ülkeden 2500'e yakın personele sahiptir. 376 milyar USD (Amerikan Doları) toplam kotası (sermaye) vardır. Ek kaynak miktarı ise 600 milyar USD'dir.
IMF; mali alanlarda uluslararası iş birliğini artırmak, mali istikrarı sağlamak, küresel ticareti kolaylaştırmak, dünya genelinde işsizliği azaltıp, yüksek istihdamı ve sürdürülebilir ekonomik büyümeyi desteklemek amacı ile kurulmuştur. IMF Birleşmiş Milletler'in kurumlarından biridir fakat kendi tüzüğü, yönetim yapısı ve mali kaynağı vardır.
IMF'nin görevlerinden ilki uluslararası mali düzeni sağlamak için bilançosu açığı olan ülkelere kısa ya da uzun vadeli kredi imkanı sağlamaktır. Ancak, IMF’den borç almak için durdurulamayan bilanço açığı olmalıdır. Bir diğer görevi ise ülkelerin kur politikalarını izlemektir. Ülkelerin borçalarını ödeyememeleri halinde taraflar arasında ara buluculuk yapmak önemli görevlerindendir. Liberal dış ticaret stratejisi uygulamaya özendirmek görevleri arasındandır. IMF gerektiğinde ülkelere teknik yardım sağlar.
IMF’nin kaynakları üyelerin üye olduklarında ödedikleri kotalarıdan gelmektedir. Kotalar üye ülkenin ekonomisinin büyüklüğünü gösterir. Kotalar ülkelerin oy gücünü belirlemektedir. IMF'nin toplam borçlanma kapasitesi 367,5 milyar SDR'dir (580 milyar USD). SDR IMF tarafından yaratılan özel bir uluslararası rezerv aracıdır.
IMF kredileri bazı şartlar içerir. Bu şartlar; kamu giderlerini kısılsın, vergiler artırılsın, para arzı kısılsın, serbest fiyat politikası izlensin, dış ticaret liberalleşsin, ulusal paranın değeri düşürülsündür.
Türkiye IMF'ye 1947 yılında üye olmuştur. IMF ile ilki 1961 senesinde olmak üzere 52 yılda 19 stand-by anlaşması yapmıştır. Stand-by anlaşması ise IMF’nin bilanço açığı olan yükselen pazar ülkelerine yönelik borçlandırma aracıdır.
  Alıntı Hızlı Cevap