Tekil Mesaj gösterimi
Alt 08 Kasım 2015, 15:32   #1
buse
Avatar Yok
Üyelik tarihi: 15 Nisan 2015
Mesajlar: 12,520
Aldığı Beğeni: 0
Beğendikleri: 0
Standart Para Politikası Nedir?



Günlük ihtiyaçlarımızı karşılamaya, servet biriktirmeye, karşılaşılabilecek ve beklenmedik durumlarda zora düşmeyelim diye cebimizde ve/veya vadeli hesaplarımızda tuttuğumuz saf paranın saf politika ile ne gibi bir ilişkisi olabilir? Tuttuğumuz parayı basıp farklı yöntemler ile piyasaya sunan Merkez Bankası paranın fiyatı yani faiz oranı veya ekonominin genelinde bulunan para miktarı ile değişikliğe giderse ne gibi sonuçlar doğurur? Bu soruların cevabı Para Politikasının içinde gizli. Nasıl mı?
T.C Merkez Bankasınca yürütülen para politikası kararlarını Para Politikası Kurulu ile belirler. Para Politikası Kurulu merkez bankası başkanı ile birlikte 7 üyeden oluşmaktadır ve bu üyelerin politika oluştururken 4 tür hedef oluşturma olanağı bulunur. Öte yandan bu 4 hedeflemenin altında yatan bir başka ana hedefleme türü vardır ki tüm kontrol edilebilen araçlar o hedefi tutturmaya yöneliktir: Milli Gelir artışı.
  1. Döviz Kuru Hedeflemesi: Nedir döviz kuru hedeflemesi? Ülkede varlığı bulunan para birimlerinin TL cinsinden değerlerinin belli bir seviyede tutulmak istenmesi. Bu hedefleme daha çok dünyada kabul görmüş güçlü para birimi olan dolara karşı yapılmaktadır.
  2. Parasal Hedefleme(Para Miktarı Hedeflemesi): Parasal hedefleme durumunda Merkez Bankaları paranın miktarının hangi düzeyde tutulması gerektiğini araştırır ve o miktarda parayı piyasaya sunar. Bu hedefleme türünde döviz kurları serbesttir fakat faiz kontrol edilebilir bir durumdadır.
  3. Enflasyon Hedeflemesi: Enflasyon: bir ülkede bulunan tüm mal ve hizmetlerin fiyatlarının sürekli bir şekilde artması durumunda oluşan ve sabit gelirli bireylerin aleyhine işleyen bir süreçtir. Para Politikası Kurulu enflasyon hedeflemesi belirleyerek de politika oluşturabilir. Eğer ülkedeki enflasyonun kaynağı örneğin talep yönlü ise, yani talep enflasyonu diğer türlere (maliyet enf.,ithal edilen enf.) göre daha ağırlıkta ise kurul faizi arttırıp insanları tasarruf ettirmeye yöneltebilir.
  4. Örtülü(açıklanmayan) Nominal Çapa Hedeflemesi: Bu hedefleme türünde ise parasal büyüklüklere göre hedef belirlenir ve bu hedefe yönelik araçlar kullanılıp hayata geçirilmeye çalışılır fakat adından da anlaşılacağı gibi diğer 3 hedefleme türünden bir farkı vardır ki o da; bu hedefleme türü hakkında kamuoyuna açıklama yapılmaz.
Özet olarak; bu 4 tür hedeflemeden bir ve/veya daha fazlasının seçilip uygun araçların belirlenip kullanılarak ana hedef ve/veya belirlenen hedefe ulaşılması yönündeki uğraşlar gerçekleşirken Para Politikası bir anlamda sergilenmiş olur. Ekonomi Bilimi'nin bir alt kolu olan Para Politikası'nı tam anlamıyla açıklamak, seçilen hedefleme türlerinin diğer olgulara etkilerinin incelemesi, hedeflemeye ulaşılsa bile daha farklı ne gibi sonuçlar doğurabileceğini analiz etmek biraz uğraş isteyen bir durum. Genel hatları ile özet sayılabilecek bu bilgilerin Para Politikası ile igili fikir sahibi olmanız konusunda yardımcı olması dileği ile.
  Alıntı Hızlı Cevap