Tekil Mesaj gösterimi
Alt 08 Kasım 2015, 15:31   #1
buse
Avatar Yok
Üyelik tarihi: 15 Nisan 2015
Mesajlar: 12,520
Aldığı Beğeni: 0
Beğendikleri: 0
Standart Değer Artış Kazancı Nedir?



Değer artış kazancı, kanunda belirtilen mal ve hakların satış, kamulaştırma, takas ya da devri sonrasında oluşan kazançları ifade eder. Bu yollarla elde edilmiş kazançlar Gelir Vergisi Kanunu'nun hükümlerine tabidir. Değer artış kazancı Gelir Vergisi Kanunu’nun Mükerrer 80. Maddesi ile ayrıntılı olarak düzenlenmiş ve bu kapsamda elde edilen kazançlar ‘’ diğer kazançlar ve iratlar’’ olarak ayrı bir kapsamda değerlendirilmiştir.
Kanuna göre ‘’elden çıkarma ’’ deyimi ile kastedilen kazançlar, mal ve hakların satış, takas, devir, trampa veya kamulaştırılma sonrasında elde edilen kazançları kapsar. Ticari işletmeler için bir malın sermaye olarak kullanılması da aynı kapsam içerisinde değerlendirilir.
Gelir Vergisi Kanunu’n Mükerrer 80. Maddesine göre değer artış kazancı olarak belirtilen kazançlar şunlardır:
  • 2 yıldan fazla süredir yatırımcısında olan hisse senetleri hariç tutulmak üzere, menkul kıymetler ve sermaye piyasası araçlarının elden çıkarılmasından doğan kazançlar;
  • Telif haklarının telif sahibi ve mirasçıları dışındaki kimseler tarafından elden çıkarılmasından doğan kazançlar;
  • Ortaklık hakları veya hisselerinin elden çıkarılmasından doğan kazançlar;
  • Faaliyeti durdurulan bir işletmenin elden çıkarılmasından doğan kazançlar;
  • 70. madde, 1. fıkra 1-2-4-7. bentlerinde belirtilen mal ve hakların kazanılmasından itibaren 5 yıllık süre içerisinde satılmaları durumunda doğan kazançlar.
1. Bent: Arazi, bina (döşeli olarak kiraya verilenlerde döşeme için alınan kira bedelleri dahildir), maden suları, memba suları, madenler, taş ocakları, kum ve çakıl istihsal yerleri, tuğla ve kiremit harmanları, tuzlalar ve bunların mütemmim cüzileri ve teferruatı;
2. Bent: Voli mahalleri ve dalyanlar;
4. Bent: Gayrimenkul olarak tescil edilen haklar;
7. Bent: Gemi ve gemi payları ile bilumum motorlu tahmil ve tahliye vasıtaları;
Yukarıda belirtilen hak ve kazançların elden çıkarılmasından doğan değer artışı kazancının, 9.700 TL’si gelir vergisinden muaftır.Veraset yoluyla ya da bedelsiz olarak kazanılan gayrimenkullerin elden çıkarılmasından doğan kazançlar ve gayrimenkulün edinilme tarihinden itibaren 5 yıldan fazla süre geçmesi durumunda elde edilen kazançlar değer artışı kazancı kapsamında değerlendirilmez. Faaliyetine devam eden işletmelerin elden çıkarılmasından doğan kazançlar ise değer artışı kapsamında değil, ticari kazanç kapsamında değerIendirilir.
  Alıntı Hızlı Cevap