Tekil Mesaj gösterimi
Alt 05 Kasım 2015, 22:53   #1
buse
Avatar Yok
Üyelik tarihi: 15 Nisan 2015
Mesajlar: 12,520
Aldığı Beğeni: 0
Beğendikleri: 0
Standart Kredi Kara Listesi Nedir?



Gerçek ya da tüzel kişilerin keşide ettiği değerli evrakların, kullandıkları kredili ürünlerinin (Kredi Kartı, bireysel kredi, konut kredisi, taşıt kredisi, kredili mevduat hesapları, tüm ticari krediler nakdi ya da gayri nakdi) ödeme performanslarının, limit ve risk tutarlarının kayıt altına alındığı bir veri tabanı vardı. Bu veri tabanı T. C. Merkez Bankası bünyesinde idi ve genel kullanımda da TCMB Kara Listesi olarak bilinmekteydi. Fakat Bankacılık Kanununda 2013 yılında yapılan değişiklikle bu veri tabanı Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezine devredildi.
TBB, Risk merkezinin oluşumu ve yönetimi konusunda Kredi Kayıt Bürosu (KKB)'dan yardım almakta ve KKB'nin teknolojik altyapısını da kullanmaktadır.
Kredi kara listesi nedir?
Bankalar, Finans Kurumları, bireysel ya da tüzel kişilikteki müşterilerine verdikleri her türlü kredili ürünlerin limit ve risk (yani limitin ne kadarının kullanıldığı) bilgilerini ve müşterilerine verdikleri çeklerin ve müşterilerinin borçlusu olduğu senetlerin düzenli ödenip ödenmediğini düzenli olarak Türkiye Bankalar Birliğine raporlarlar. Bu veriler TBB’de toplanıp daha sonra tüm banka ve diğer finans kurumlarının paylaşımına açılır. Böylece bankalar ve diğer finans kurumları kendilerine başvuran tüzel ya da gerçek kişilere kredili ürün ya da kıymetli evrak (çek, teminat mektubu vs.) vermeden önce bu gerçek ya da tüzel kişilerin geçmiş dönemlerdeki ödeme performanslarını görüntüleyerek çalışıp çalışamayacaklarına kolayca karar verebilmektedirler. Bu uygulamanın en önemli unsurlarından biri kişilerin talep etmeleri halinde kişisel risk raporlarını alabilmeleri hatta muvafakat vererek üçüncü kişilerin bu rapora ulaşabilmesidir.
Bu raporların kullanım alanı giderek artmaktadır. Artık sadece bankalar ve finans kurumları değil evini kiraya verecek kişiler hatta kızını evlendirecek babalar dahi muhatabından bu raporu getirmelerini isteyebiliyorlar. Sizce de mantıklı değil mi? Bu uygulamanın bir sonraki aşaması olarak telefon, elektrik ve su faturalarının ödeme performanslarının veri tabanına eklenmesidir. Şu da unutulmamalıdır ki eskiden bu veriler sadece olumsuz durumlar için kullanılmaktaydı fakat artık bu verileri kredi itibarı göstergesi olarak da kullanabilirsiniz. Çünkü rapor sizin ne kadar düzenli ödemelerde bulunduğunuzu da göstermektedir.
Finansal sicil verilerine 10 yıl geriye dönülerek ulaşılabilmektedir. Gerçek ya da tüzel kişiler talep etmeleri halinde 10 yıl geri dönülerek elde edilen bilgileri 4 farklı rapor halinde isteyebileceklerdir.
Bunlar;
  • Kredi Limit, Kredi Risk, Tasfiye Olunacak Alacaklar Raporu,
  • Çek Raporu
  • Protestolu Senet Raporu
  • Negatif Nitelikli Bireysel Krediler Raporu
Bu raporlarda bir yanlışlık olduğundan eminseniz ilgili kaydı oluşturan bankaya başvurup düzeltme talep edebilirsiniz.
Bu raporları TBB Risk Merkezine ya da banka şubelerine başvurarak almanız gerekmektedir. Kurum bu raporların verilmesi sırasında başvuru sahibinden ücret talep etmektedir. Bu ücret raporu nasıl istediğinize göre değişiklik göstermektedir.
  Alıntı Hızlı Cevap